Stockholm

Sanningen om Sahlinbrevet

Bertil Nilsson skickade brevet till en socialdemokratisk kollega.
1 av 2
Bertil Nilsson skickade brevet till en socialdemokratisk kollega. Foto: Gnosjö kommun
I det falska kedjebrevet uppmanar Sahlin bland annat att strunta i att betala tevelicens.
2 av 2
I det falska kedjebrevet uppmanar Sahlin bland annat att strunta i att betala tevelicens. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Kedjebrevet - med fula rykten om Mona Sahlin - som spårades till en moderat kommunalpolitiker i Gnosjö har cirkulerat i åtminstone ett år.


Läs mer

Politikerbloggen rapporterar att socialdemokraterna har identifierat avsändaren till bluffmejlet som Bertil Nilsson - moderat kommunalpolitiker i Gnosjö.

I mejlet uppmanar Mona Sahlin till fula tricks för att klara privatekonomin.

Bertil Nilsson säger till Nyheter24 att historien har blivit en "stork av en kycklingfjäder".

När Bertil Nilsson kontaktades av TT-jornalisten kunde han inte minnas mejlet, än mindre att han skickat det. Nilsson har nämligen stora problem med närminnet efter sviterna av en stroke han fick för 15 år sedan.

– Det minns jag inte, det är omöjligt att hålla reda på alla mejl, sa Nilssson till TT.

Bertil Nilsson säger också till Nyheter24 att han kontaktades av TT-reportern mellan sammanträden utan att få möjlighet att kontrollera sin mejlhistorik innan nyheten publicerades.

– Jag har tydligen skickat mejlet den andra juni till en socialdemokratisk politiker i Gislaved som i sin tur vidarebefodrade mejlet till socialdemokraternas partikansli i Stockholm för kännedom, säger Bertil Nilsson till Nyehter24.

– Jag har mycket god och öppenhjärtig relation till den här personen. Vi har arbetat tillsammans, druckit whisky och raljerat om våra respektive partier, tillägger Nilsson.

Bertil Nilsson fick namnet på "angivaren" av TT-journalisten utan att ens fråga om det.

– Man kan ju undra hur det står till med källskyddet säger Nilsson till Nyheter24.

Bertil Nilsson har varit i kontakt med moderaternas partistyrelse och fått dess fulla stöd.

Kedjebrevet har uppmärksammats vid ett flertal tillfällen, senast i februari men också under hösten 2009 och det framstår därmed som osannolikt att Nilsson skulle vara dess upphovsman.

– Innehållet var så absurt och överdrivet att ingen kan ta det på allvar. Det är inget försvar, bara en förklaring, avslutar Nilsson.


Läs hela kedjebrevet här

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.