Måndag 20 Sep
Stockholm

"Socialister föredrar fattigdom så länge den fördelas jämlikt"

Fp-ledaren Jan Björklund gick till rasande angrepp på vänsterblocket i sitt Almedalstal.
Fp-ledaren Jan Björklund gick till rasande angrepp på vänsterblocket i sitt Almedalstal. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

ALMEDALEN. Folkpartiledaren Jan Björklund till hårt angrepp på de rödgröna i sitt Almedalstal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När det var dags för fp-ledaren, utbildningsminister Jan Björklund, att hålla sitt partiledartal under politikerveckan i Visby låg fokus på äldreomsorgen, skolan och fattigdom kontra rikedom.

– Jag läste en intervju med Lars Ohly i DN där han sa att det är för lätt att bli rik i Sverige. Socialister fördrar fattigdom så länge den fördelas jämlikt. För oss är det inte ett problem att det är lätt att bli rik. Det är problem att det är för lätt att bli fattig.

Björklund kritiserade också vänsterblockets dagsaktuella utspel om skolpolitiken.

– I dag har de rödgröna partierna meddelat att de accepterar betyg från årskurs sju. Och det är bra att de accepterar det. Men de accepterar inte betyg från årskurs sex. Och vi behöver också betyg i mellanstadiet. Vad är det för vits med nationella prov om vi inte får berätta för föräldrarna vilka resultat deras barn uppnår?

Miljöpartiets Maria Wetterstrand, sa Björklund, har kritiserat alliansregeringens betygspolitik som hon tycker hämmar kreativiteten.

– Det finns ingen motsättning mellan kreativitet och kunskap. Den moderna socialdemokratiska skolpolitiken har varit ett långt svek mot arbetarklassens barn, sa Björklund.

Fp-ledaren menade att den borgerliga regeringens politik med lärlingsutbildningar hjälpt många unga som utan den inte haft något jobb.

– Sverige har en högre ungdomsarbetslöshet än många andra jämförbara länder, medgav Björklund.

– Det beror på att vi inte haft lärlingsutbildningar i Göran Perssons skola. Nu säger de rödgröna att de vill behålla de lärlingsutbildningar som vi har infört. Men de vill återinföra teoretisk högskolekompetens på de utbildningarna. De rödgröna partierna säger sig vara arbetarpartier, men de föraktar yrkeskunnande, säger Jan Björklund i sitt tal.

– Det är bättre att de får jobba än att de försörjer sig med hjälp av socialbidrag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela