... Maria är liberal men först och främst grön.
... Maria är liberal men först och främst grön. - Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX

Liberaler ställer Wetterstrand mot väggen

ALMEDALEN. Hög trivselfaktor i Almedalen när Maria Wetterstrand (mp) och författaren Johan Norberg debatterade liberal grönska.


På torsdagsmorgonen bjöds Almedalspubliken på latteliberal underhållning av magasinet Neo när den liberale författaren Johan Norberg och miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand möttes för debatt om de liberala storstadsväljarna och vilket parti som bäst motsvarar deras förväntningar.

Stämningen var på topp och salen fullsatt när Johan Norberg inledde med att deklarera sin förkärlek till Maria Wetterstrand som en briljant politiker.

Han medgav också förälskelsen inte var helt omkomplicerad av den enkla anledningen att att en röst på Maria också är en röst på miljöpartiet.

Debattens utgångspunkt blev därför: Hur liberal är Maria Wetterstrand, och hur liberalt är egentligen miljöpartiet? 

Språkrörets liberala termometer skulle nu skärskådas av några av Sveriges mest framträdande liberala debattörer.

– Jag har alltid tilltalats av liberala argument och tror på människan som ansvarsfull och kreativ varelse, inledde Maria Wetterstrand som framhöll miljöpartiet som ett grönt parti med en liberal ådra där människor tillåts att vara som de är, sa Maria Wetterstrand.

Johan Norberg kritiserade miljöpartiet för dess motstånd mot frihandel, ny teknik och att man vill styra för mycket i individens val av livsstil.

– Är det okej att slentrianflyga till Thailand eller ska man stanna hemma och dricka kaffe? frågade Norberg

– Jag tror att vi (miljöpartiet) ibland uttrycker oss som om att vi vill bestämma över folks livsval och vi uppfattas ofta som moralister, vilket är en fördom vi dras med svarade Wetterstrand.

– Vi vill skapa nya möjligheter för ett grönt samhälle där individen har möjlighet att välja själv. Jag är liberaI, men först och främst grön, avslutar Wetterstrand.

Se hela debatten här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

1 timme sedan
Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.