Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sa att "vi är människor, inte små lortar".
1 av 3
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sa att "vi är människor, inte små lortar". - Foto: Nyheter24
"Låt alliansen fortsätta i opposition", sa Maria Wetterstrand.
2 av 3
"Låt alliansen fortsätta i opposition", sa Maria Wetterstrand. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
3 av 3
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Låt dem fortsätta i opposition"

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand avslutar Almedalsveckan.


– På våra kongresser brukar vi be om applåder utan ljud, säger den gotländske miljöpartisten Stefaan De Maecker, när han inleder miljöpartiets dag i Almedalen.

Men när språkröret Maria Wetterstrand kliver på scenen vill de högljudda applåderna aldrig tystna.

Och Wetterstrand gör skäl för oljudet. Det mest visionära partiledartalet under politikerveckan i Visby spänner från allt mellan koldioxidneutralt samhälle till skolpolitik och krångel i småbarnsföräldrarnas vardag.

Maria Wetterstrand räknar upp de länder i Europa som kommer ha lägre bensinskatter än Sverige efter en rödgrön valseger i höst och konstaterar att Holland, som ligger högst nu, tycks klara sig bra ändå.

Oljan - en ändlig resurs - kommer att bli allt dyrare och mp-språkröret siar om att det lär uppstå en chockartad turbulens inom de närmaste tio åren.

– Om vi ställer om nu kommer vi att stå bättre rustade när krisen kommer. Låt er inte luras av alliansens passivitetslöften.

Wetterstrand menar också att det minskade krångel för småföretag som regeringen utlovat i stället spillt över på småbarnsföräldrar, som måste få en underskrift från personal på förskolan när de vill vara hemma med sjukt barn (VAB).

– Krånglet vid VAB är lika omodernt som övervakningsträsket kring FRA, säger hon.

Och efter en rad kängor mot mittenpartierna - vars roll i politiken hon gör anspråk på för miljöpartiets del - konstaterar Maria Wetterstrand:

– De senaste veckorna har regeringen gjort allt för att framstå som att de är i opposition. Låt oss göra det enkelt för dem. Låt dem fortsätta vara i opposition.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.