Torsdag 27 Jan
Stockholm

Släpp dårarna loss…

Åtminstone om du frågar komikern och syndaren Aron Flam.
Åtminstone om du frågar komikern och syndaren Aron Flam. Foto: Nyheter24

Fear and loathing i Almedalen 8. Komikern Aron Flam gör politikerveckan i Visby osäker. Mycket osäker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han verkar lite avmätt Göran Hägglund, och en smula överlägsen, men med glimten i ögat. Han är rolig och jag gillar det han säger.

Om det bara inte vore för det förbannade smackandet efter varje levererat skämt, ett ticks jag själv har när jag kör stand-up.

Men hans budskap är klart. Han vill att Kristdemokraterna ska försvara medborgarna mot politikerna. Han vill ha mer frihet, och mer valfrihet.

Antagligen för att han har insett att den kristna gruppen i Sverige inte har en chans att få verka oemotsagda, med sina något udda värderingar i världens mest sekulära land, om inte alla andra knäppskallar också får komma ut och leka.

För han har rätt. Det är likriktningen som tar död på Sverige. Utan avvikande åsikter avstannar debatten. Göran Hägglund vill framför allt att kristna familjer ska få ha egna skolor, vårdhem och kanske vårdnadsbidrag så att frugan kan stå hemma vid spisen och passa barnen.

Visst företräder han en rörelse som inget hellre skulle vilja än att reglera människors liv vad gäller sexualitet, barn, jämställdhet och kanske till och med läran om evolutionen.

Men om han inte ser till att politiken håller sig borta från reglering så kommer han aldrig att kunna propagera för det.

Han företräder alltså en politik som även öppnar dörren för såna som mig, med nästan motsatta, men lika radikala idéer.

Så vad om den kristna gruppen vill uppfostra sina barn på sitt eget sätt? Det är en liten grupp. Det finns till och med risk att Kristdemokraterna inte kommer in i riksdagen. Så även om de fick leva, och verka, och tycka, tror jag inte att det skulle förändra särskilt mycket.

Jag har en känsla av att det är många små grupper som känner att de inte får ens kommentera den konsensus som råder. Och skapar man möjligheten för dom alla att komma fram…

Då kan saker verkligen hända. Det som framför allt kommer att hända är att det plötsligt kommer att finnas än fler riktigt galna åsikter. Många mer galna än det vansinne som redan styr.

För konflikträdda svenskar som bara vill att alla ska vara överens kanske det låter läskigt, eller åtminstone tröttsamt, men jag är rädd att det är priset man får betala om man vill leva i en demokrati. Man får helt enkelt ta diskussionen.

Så jag välkomnar faktiskt Kristdemokraternas budskap. Släpp fram knäppskallarna – it’s gonna be a crazy ride!

Kommentera
Kopiera länk
Dela