Torsdag 27 Jan
Stockholm

Littorin får 1,3 miljoner

Som arbetsmarknadsminister såg Sven Otto Littorin (m) till att sänka ersättningen för den som blir arbetslös. Men själv går exministern knappast lottlös efter sexköpsskandalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare arbetsmarknadsministert Sven Otto Littorin (m) tvingades under politikerveckan i Visby att hastigt avgå efter att Aftonbladet konfronterat honom med anklagelser om sexköp.

Nu får han en fallskärm på 1,3 miljoner kronor från staten, skriver Aftonbladet.

Sven Otto Littorins månadslön som arbetsmarknadsminister var 112 000 kronor. Hade han varit en vanlig arbetslös - drabbad av de nya regler Littorin själv var med om att införa tidigare under mandatperioden - hade han inte ens fått 80 procent av lönen nu. Det hade a-kassans tak förhindrat.

Men i stället får Littorin - i likhet med andra ministrar - 100 procent av lönen. Dessutom kan han räkna med ett avgångsvederlag på 1 344 000 kronor.

Allt han behöver göra är att fylla i en ansökan.

– Det kommer att tas ett beslut när ansökan kommer in, säger statsrådearvodesnämndens ordförande, Ove Nilsson, till Aftonbladet.

Skulle exministern få ett nytt jobb minskas arvodet.

Däremot har Sven Otto Littorin ingen rätt till statsrådspension - för det krävs sex år på posten. Littorin har suttit knappt fyra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela