Måndag 24 Jan
Stockholm

Skandaler påverkar inte valet

Sven Otto Littorin tvingades avgå efter Aftonbladets uppgifter om att han köpt sex.
1 av 3
Sven Otto Littorin tvingades avgå efter Aftonbladets uppgifter om att han köpt sex. Foto: SCANPIX
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, brottas just nu med låga opinionssiffror efter att uppgifter pekar på att Frankrikes rikaste kvinna, Liliane Bettencourt, finansierat hans kampanj i hemlighet.
2 av 3
Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, brottas just nu med låga opinionssiffror efter att uppgifter pekar på att Frankrikes rikaste kvinna, Liliane Bettencourt, finansierat hans kampanj i hemlighet. Foto: Jacques Brinon/AP/Scanpix
Men statsvetaren Peter Esaiassons forskning visar att väljarnas attityder förblir oförändrade - trots skandalerna.
3 av 3
Men statsvetaren Peter Esaiassons forskning visar att väljarnas attityder förblir oförändrade - trots skandalerna. Foto:

Skandaler har liten betydelse för utgången i val och vårt förtroende för våra politiker, enligt en ny studie.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins avgång skedde på upploppet till valrörelsen. Men enligt en ny studie tyder lite på att den skulle påverka valet eller väljarnas förtroende för politiker, skriver Dagens Nyheter.

Trots den intensiva rapporteringen i media kring politiska skandaler tycks medborgarna ta saken med ro.

Väljarnas attityder står nästan alltid fast, visar en ännu icke publicerad studie från Göteborgs universitet som Dagens Nyheter har tagit del av.

Statsvetarna Peter Esaiasson och Staffan Kumlin har undersökt effekterna av valskandaler i 19 västeuropeiska länder mellan 1977 och 2007.

– Det är överraskande att de inte har så stor effekt. Valskandaler spelar mindre och mindre roll – trots att de har blivit mycket vanligare, säger Staffan Kumlin till DN.

– Man kan fråga sig varför människor skulle generalisera för något som ofta rör en enskild individ. Utifrån det vi vet finns det inga skäl att tro att anklagelserna mot Littorin är något som är typiskt för politiker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela