Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Swiftavtalet: Socialdemokraterna lade ner sina röster

- 19/07/2010, 19:09 -
Ulvskog lade tillsammans med en av sina partikollegor ned sina röster. I stället för att rösta nej - som de sagt tidigare.

Ulvskog lade tillsammans med en av sina partikollegor ned sina röster. I stället för att rösta nej - som de sagt tidigare.

Maja Suslin / SCANPIX

De svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet skulle rösta nej till Swiftavtalet. Men kvällen innan omröstningen lade de ner sina röster.

STRASBOURG. För snart två veckor sedan sade EU-parlamentet med klar majoritet ja till det kontroversiella Swiftavtalet. Avtalet ger USA tillgång till datainformations över europeiska banktransaktioner.

Inför omröstningen, på tisdagen, förklarade de svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet att de var emot avtalet och skulle rösta nej. Detta i motsats till partigruppens majoritet som var för.

– Jag tror inte att terroristbekämpningen står och faller med om vi har ett Swiftavtal, sade Anna Hedh till Nyhetsbyrån TT två dagar innan omröstningen.

Men när parlamentarikerna skulle rösta på torsdagen - två dagar senare - tryckte ingen svensk socialdemokrat på nej-knappen.

Marita Ulvskog menar nu att beslutet togs kvällen innan omröstningen. Detta efter diskussioner med den socialdemokratiska partigruppen.

– Vi beslutade oss för att lägga ner våra röster eftersom vi tycker att det har skett en förändring jämfört med när vi röstade nej i februari, säger Marita Ulvskog till Europaportalen.

– På tisdagen var vi emot avtalet. Sedan förde vi resonemang inom vår grupp och efter det valde vi att visa att det skett en förändring i avtalet med vissa förbättringar, säger Marita Ulvskog.