Lördag 31 Jul
Stockholm

Piratpartiet: "Vi vill leverera internet till hela landet"

Gustav Nipe, 22.
1 av 3
Gustav Nipe, 22. Foto: dolkow.se
Piratpartiet internettjänst har fått en överraskande positiv start i Lund.
2 av 3
Piratpartiet internettjänst har fått en överraskande positiv start i Lund. Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
Vi har inget intresse av att skydda brottslingar eller personer med dold agenda, säger Gustav Nipe till Nyheter24.
3 av 3
Vi har inget intresse av att skydda brottslingar eller personer med dold agenda, säger Gustav Nipe till Nyheter24. Foto:

Nyheter24 har pratat med Gustav Nipe, vd för Pirate ISP, som avslöjar att målsättningen är att börja leverera internet på bred front.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 uppmärksammade under veckan nyheten om att piratpartiet blir internetleverantör. Mer specifikt går det hela ut på att nätleverantören Pirate ISP, som drivs av piratpartiet, levererar internet i enlighet med partiets principprogram och visioner. I klartext innebär detta i huvudsak att användarna tillåts vara anonyma.

Risken för att dra till sig pedofiler och andra som vill gömma sig bakom anonymiteten, avfärdar Pirate ISP:s vd Gustav Nipe.

– Den faran finns alltid ändå. Vi har inget intresse av att skydda brottslingar eller personer med dold agenda, säger han till Nyheter24.

Initialt har Pirate ISP:s verksamhet varit mycket begränsad. De har i dag, i uppstartsfarten, enbart möjlighet att leverera internet till vissa bostäder i Lunds kommun.

Gustav Nipe säger, lite kryptiskt, att det i dagsläget är fler än 10 men färre än 100 som anslutit. Men på sikt, tillägger han, är målsättningen långt större än så.

Att Pirate ISP:s internettjänst överhuvudtaget lyckats locka någon person bör dock anses som smått uppseendeväckande. Anledningarna till detta är flera men främst handlar det, berättar Gustav Nipe, om att infrastrukturen för bredband i Sverige är väldigt komplex.

– Det är en marknad som det, milt uttryckt, är mycket svårt att etablera sig på. Trots detta har vi fått en smidig start i Lund och det är klart att man då gärna skruvar upp förväntningarna och blir optimistisk.

På sikt, fyller han i, vill piratpatiet även leverera telefoni.

Vill du precisera Pirat ISP:s målsättning när det gäller internet?

– Vi har redan i dag avtal som ligger i pipeline med de stora operatörerna. Under sommaren siktar vi främst på att etablera oss här i Lund men på sikt vill vi nå ut till hela landet med fokus på de större städerna.

– Fem procent av den totala marknaden är vår målsättning.

Gustav Nipe gör här en kort paus.

– Men det är klart: The sky is the limit.

Kommentera
Kopiera länk
Dela