Tisdag 29 Nov
Stockholm

Rödgröna splittrade i skolkfrågan

Mats Pertoft kallar förslaget  "absurt".
1 av 3
Mats Pertoft kallar förslaget "absurt". Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Ylva Johansson stöder Björklunds förslag. Men hon möter stark kritik från sina samarbetspartier.
2 av 3
Ylva Johansson stöder Björklunds förslag. Men hon möter stark kritik från sina samarbetspartier. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Och Rossana Dinamarca anklagar Björklund för att "spänna låtsasmusklerna".
3 av 3
Och Rossana Dinamarca anklagar Björklund för att "spänna låtsasmusklerna". Foto: Marc Femenia/Scanpix

Socialdemokraterna stöder alliansens förslag om att elevers skolk ska redovisas i betygen – tvärt emot både miljöpartiet och vänsterpartiet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Utbildningsminister Jan Björklund (fp) föreslog på måndagen att elevers skolk ska redovisas i betygen.

Han fick snabbt stöd från Ylva Johansson (s), före detta skolminister och ansvarig i skolfrågor.

– Jag har inga problem med det förslaget. Men man ska inte ha en överdriven tilltro till att det löser alla problem, säger Johansson till DN.

Hon menar att socialdemokraterna kommer att rösta ja till förslaget när det dyker upp i riksdagen, oavsett vilka som vinner valet, enligt DN.

Men frågan splittrar de rödgröna. Mats Pertoft (mp) uttryckte tidigare sin kritik i Nyheter24 då han menade att Björklund var fast i 50-talet.

Nu får han får medhåll från Rossana Dinamarca, vänsterpartiets talesman i utbildningspolitiska frågor.

– Det är ännu ett förslag från Björklund som handlar om att spänna låtsasmusklerna. Det förändrar ingenting i verkligheten, utan han lägger bara till ytterligare ett hot mot eleverna, säger Dinamarca till Nyheter24.

Hon medger att förslaget kanske kan få några få elever att sluta skolka, men menar att det inte kommer påverka de som verkligen har problem.

I stället borde regeringen satsa på skolhälsan.

– Vi har 250 000 unga som lever i fattigdom – det kan vara en anledning till de inte pallar med skolan. Men de kommer inte att tjäna någonting på att straffas med en siffra som hänger med dem livet ut, säger Dinamarca.

Mats Pertoft lägger mer fokus på att informationen borde gå direkt till elevens vårdnadshavare. Tanken att skolken ska redovisas i betygen kallar han absurd – en omodern "stämpel för livet".

Han erkänner att skillnaderna mellan partierna medför problem.

– Vi är ju tre olika partier. Men tanken är att vi kompromissar tills vi har en gemensam ståndpunkt och det kommer vi nog att göra här också. Vi har tagit stora steg för att närma oss varandra. Vi är minst lika överens som alliansen, säger Pertoft till Nyheter24.

Inte heller Dinamarca tror att Johanssons uttalande och splittringen mellan de rödgröna kommer ställa till några större problem.

– Jag förutsätter att vi kommer att få en ny regering och en rödgrön regering kommer inte att lägga fram det här förslaget, säger hon till Nyheter24.

Nyheter24 har förgäves sökt Ylva Johansson för en kommentar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.