Om det vore val i dag skulle Jimmie Åkesson och sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen.
Om det vore val i dag skulle Jimmie Åkesson och sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen. - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Sverigedemokraterna i vågmästarroll

Sverigedemokraterna växer och skulle bli vågmästare om det vore val i dag. Det visar en ny undersökning av Aftonbladet/United Minds.


Det är två månader kvar till valet och sverigedemokraterna ligger på 6,5 procent, medan det skiljer mindre än en procentenhet mellan blocken.

Detta innebär att sverigedemokraterna blir vågmästare, enligt den senaste mätningen från United Minds.

Partierna tar tydligt avstånd från sverigedemokraterna. Men de är inte lika tydliga med hur ett vågmästarscenario skulle sluta.

– Vi vill bilda en rödgrön majoritetsregering, det finns ingen anledning för mig att spekulera om något annat. När det handlar om sverigedemokraterna har vi ett tydligt besked: Vi vill inte ha med dem att göra, säger socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan till Aftonbladet.

Men Peter Santesson-Wilson, statsvetare på näringslivets forskningsinstitut Ratio, menar att blocken kommer att vara tvungna att ta hänsyn till sverigedemokraterna om partiet blir vågmästare.

– Man kan inte trolla bort partiets existens genom att säga att man aldrig ska rösta med dem. Då skulle oppositionen inte kunna lägga en skuggbudget eftersom man inte kan hindra Sverigedemokraterna från att rösta på den. Det blir en väldigt märklig situation, säger han till Aftonbladet.

Om sverigedemokraterna till slut hamnar i vågmästarrollen har de rödgröna sagt att de vill bjuda in centern eller folkpartiet till att bilda regering medan alliansen har siktet inställt på miljöpartiet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!