Maud Olofsson vill utöka rut-avdraget.
1 av 2
Maud Olofsson vill utöka rut-avdraget. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Ali Esbati vill utöka den gemensamma sektorn.
2 av 2
Ali Esbati vill utöka den gemensamma sektorn. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Esbati kritiserar Olofssons utökade rut-avdrag

På centerpartiets valkonvent presenterade partiledaren Maud Olofsson ett utökat rut-avdrag för äldre. Ali Esbati (v) menar att det är ytterligare ett steg i att urholka välfärden.


Centerpartiets förslag innebär att personer över 75 år får möjlighet att dra av 75 procent i rut-avdraget. Enligt Maud Olofsson (c) ska förslaget utöka möjligheterna att bo kvar hemma för äldre.

– För det är där någonstans man börjar fundera: Ska jag flytta hemifrån eller ska jag bo kvar. Öppna upp möjligheten för människor att bo kvar. Köp hushållsnära tjänster med 75 procents avdrag och se till att du får den service så att du kan bo kvar hemma, säger hon, enligt Sveriges Radio.

Enligt Ali Esbati (v) är förslaget ytterligare ett steg i att montera ner välfärden.

– Hela idén med skatteavdrag är feltänkt. Det är ett sätt att urholka den gemensamma välfärden, säger han till Nyheter24.

I stället vill Esbati att mer pengar satsas inom välfärden, så att alla får ta del av tjänsterna.

– Det är naturligtvis en stor utmaning att använda resurserna inom äldreomsorgen så att det använts på rätt sätt. Men grundläggande ska tjänster vara till för alla, inte bara de som är äldre och rika, säger han till Nyheter24.

/
/
/
Senaste nytt

Postnords senaste förändring: Blir ännu långsammare

Längdskidåkarens avslöjande: "Alla ligger med alla"

Kärleken spirar inom längdskidåkningen. I en intervju avslöjar nu poddprofilerna och längdskidåkarna James Clugnet och Mika Vermeulen om en chockernade upptäckt efter OS 2018.

Guldet nästan rekorddyrt

Guldpriset på världsmarknaden närmar sig historiska rekordnivåer efter ytterligare prisuppgångar. Efterfrågan ökar på grund av geopolitisk oro och osäkerhet kring framtida ränteläget i världen.

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av. Jag kan inte riktigt greppa det, säger han och lägger därmed i praktiken skulden på henne för de fiaskoartade turerna i tjänstepensionsjätten.

Inga genombrott i fredssamtal om Gaza

1 timme sedan
Den senaste samtalsrundan om vapenvila i Gaza har avslutats i Kairo – utan genombrott. I Gaza fortgår striderna, med rapporter om ett 20-tal döda under en israelisk attack mot staden Khan Yunis.

Polisen i Borlänge rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Ett företag i Borlänge har utsatts för en stöld", skriver polisen på sin hemsida.