Lars Ohly och Rossana Dinamarca vill sätta stopp för vinstrdrivande friskolor.
Lars Ohly och Rossana Dinamarca vill sätta stopp för vinstrdrivande friskolor. - Foto: Jessica Gow/Scanpix

Vänsterpartiet vill förbjuda vinstdrivande skolor

Lars Ohly och Rossana Dinamarca vill sätta stopp för vinstdrivande friskolor. I en debattartikel i DN föreslår de "tre förändringar för att garantera att skolpengen går till eleverna och inte till aktiebolagens vinster".


Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och riksdagsledamot Rossana Dinamarca menar att skolpengen går till företagens vinst istället för elevernas utbildning.

Ett av företagen som tas upp är Pysslingen Förskolor och Skolor AB, som varje år redovisar ett rörelseresultat på 34 miljoner. Enligt Dinamarca och Ohly fördes större delen av vinsten ut från skolverksamheten 2008.

– Det ser förstås inte bra ut, och nu försvarar Pysslingen vinsterna med att de ”återinvesteras”. Det är ett vanligt sätt att blanda bort korten. Alla vet att riskkapitalbolaget som äger Pysslingen inte gör det av ideella skäl, skriver Ohly och Dinamarca i DN.

Men det är inte bara de stora företagen som ogillas av vänsterpartisterna.

– Det finns också mindre skolbolag som är rena sedelpressar för ägarna. IT-Media och Turismgymnasiet i Lund tog ut mer än en fjärdedel av sin omsättning i vinst. För var och en av de 300 eleverna kunde ägarna inkassera omkring 30 000 kronor i vinst per år, står det i artikeln.

Nu föreslår de en trestegsraket som lösning.

Först ska en utredning lägga fram på hur det ska kunna garanteras att de offentliga bidragen inte betalas ut som vinst. Riksdagen beslutar sen om vilken driftform som är lämpligast.

Bidragen ska betalas ut i proportion till elevernas behov. Friskolor ska inte längre överkompenseras ekonomiskt, står det i artikeln.

En avgift ska tillsättas för Skolinspektionens prövning för att begränsa antalet ansökningar om att starta friskolor. Detta skulle göra det enklare för kommunerna att göra en bra konsekvensanalys, eftersom ansökningarna skulle bli färre och bättre, skriver Ohly och Dinamarca i artikeln.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!