Torsdag 27 Jan
Stockholm

Jan Björklund: Tvinga föräldrar till klassrummen

Björklund tycker att föräldrar till stökiga elever ska kunna tvingas sitta med i klassrummen.
1 av 3
Björklund tycker att föräldrar till stökiga elever ska kunna tvingas sitta med i klassrummen. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Förslaget kritiseras av statsvetaren Ulf Bjered.
2 av 3
Förslaget kritiseras av statsvetaren Ulf Bjered. Foto: Pressen Bild/Scanpix
3 av 3

Kritiseras av statsvetaren Ulf Bjereld: "Hur gör Björklund om mamman i familjen bär burka? Får hon ha på den i klassrummet?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, utmanar folkpartiets ledare Jan Björklundsin Twitter.

I sitt sommartal föreslog Björklund att föräldrar till stökiga elever ska kunna tvingas sitta med i klassrummen. Föräldrarnas närvaro ska få pli på bråkstakarna, menar Björklund.

Och för mindre än en vecka sen gick Björklund ut med att han tycker att skolor ska kunna stoppa elever och lärare från att bära heltäckande slöja.

Nu kontrar statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld med att folkpartiets frihetspolitik "tar sig allt mer udda uttryck".

– Folkpartiet har under många år varit ett frihetligt parti. Det jag säger är en markör att folkpartiet i allt för liten utsträckning odlar det frihetliga inslaget, säger Bjereld till Nyheter24.

Han menar att Björklund sopar problemen under mattan i sitt förslag.

– Jag tror att det finns en överton hos Björklund, att folkpartiet vill organisera bort ordningsproblemen i skolorna. Men de flesta stökiga elever kommer från struliga hem. Det är dem som det är viktigt att man fångar upp och det gör man inte såhär, säger Ulf Bjereld till Nyheter24.

Och han förutspår att Björklund kommer att fortsätta krydda valrörelsen.

– Han lyssnar ju in de här utspelen. Vi lär inte få höra något mer om burkan, för där fick han även mycket intern kritik. Men jag tror att vi kan vänta oss fortsatta utspel från Björklund, speciellt i skolfrågan. Om han fortsätter att välja vad jag tycker är skruvade förslag eller går tillbaka till en mer traditionell politik, det är en öppen fråga, säger Ulf Bjereld till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela