Bläckfisken Melvin tippar att alliansen vinner riksdagsvalet.
Bläckfisken Melvin tippar att alliansen vinner riksdagsvalet.

Bläckfisken Melvin: Alliansen vinner valet

När bläckfisken Melvin ombads tippa valutgången var det ingen diskussion. Två gånger i rad valde han det blå laget. – Jag tror att det är friheten som lockar, säger blötdjurets skötare.


GÖTEBORG. Under VM i Sydafrika gjorde bläckfisken Paul dundersuccé och lyckades tippa rätt i åtta matcher - i rad. Orakelbläckfisken blev mer omtalad än flera av fotbollsstjärnorna och kritiserades även av Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Efter VM gick tysken Paul i pension.

Nu testar det göteborgska vetenskapscentret Universums bläckfisk Melvin lyckan, och tippar segraren i det svenska riksdagsvalet. Melvin är född i Medlehavet och är - liksom VM-Paul - av arten Octopus vulgaris.

För att inte manipulera Melvins val placerades vänsterblockets röda låda och alliansen blå låda på lika långt avstånd från blötdjuret. Och för att minska den statistiska felmarginalen fick Melvin göra valet två gånger.

Melvins val var solklart. Båda gångerna valde han den blå lådan direkt. Alltså blir det alliansen som får regera ytterligare en period, om man ska tro blötdjuret.

– Jag tror att det är friheten som lockar, tolkar djurskötaren Eric Jonsson bläckfiskens val, skriver Sydsvenskan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!