Nyamko Sabuni (fp) välkomnar sd-väljare till sitt parti.
Nyamko Sabuni (fp) välkomnar sd-väljare till sitt parti. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Sabuni välkomnar sd-väljare till fp

Folkpartiet har kritiserats för att spela på främlingsfientliga strängar. Nu säger integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) att hon välkomnar sverigedemokraternas röster.


– Är det någon som tänkt rösta på sverigedemokraterna och röstar på oss i stället så är jag glad och tacksam, säger integrationsministern till Expressen.

Det har haglat utspel riktade mot invandrare från folkpartiet den senaste tiden: burkaförbud i skolan och förkortad föräldraledighet för asylflyktingar.

Kritike har varit hård. Också internt.

Riksdagskandidaten Mikael Trolin (fp) menade att utspelen i förlängningen kan innebära slutet för fp-ledaren Jan Björklunds politiska karriär.

– Björklund är en av tre folkpartister som har lyft fram högerpolitiken och kravliberalismen, de andra var Johan Jakobsson och Lars Leijonborg. De fick gå som direkt följd av nederlaget i valet, och spionskandalen. Men de två grejerna är två sidor av samma mynt – den hårda framtoningen, sa Trolin tidigare till Nyheter24.

Men partiets integrationsminister Nyamko Sabuni avfärdar att politiken skulle vara främlingsfientlig.

– Det stämmer inte. Utan vad det handlar om är att det är helt oacceptabelt att se problem i samhället och sedan stoppa huvudet i sanden, säger Nyamko Sabuni till Expressen.

Men ändå välkomnar hon sverigedemokrater, som efter utspelen kan tänka sig att rösta på folkpartiet.

– Det finns inga dåliga röster. Är det någon som tänkt rösta på sverigedemokraterna och röstar på oss i stället eller är det någon som tänkt rösta på socialdemokraterna och röstar på oss i stället så är jag glad och tacksam, säger hon till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

Oljepris upp efter rapporter om attack

Oljepriset steg inledningsvis med 3 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till runt 90 dollar på förmiddagen.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Polisen rapporterar om stöld, Vimmerby

2 timmar sedan
"Inbrott i butik i centrala Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.