1 av 2
- Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
- Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Rödgröna lovar mindre barngrupper på fritids

Vill ha nationella riktlinjer också för fritids.


De rödgröna presenterade på onsdagen ett löfte om mindre barngrupper på fritids. Genom att införa nationella riktlinjer för hur stora barngrupperna ska vara, som man redan gjort i skolan, ska fritidsverksamheten bli bättre.

1990 var storleken på barngrupperna på landets fritidshem i snitt 17,8 barn. I dag är snittet 36,7 barn och varje anställd ansvarar för i snitt 20,9 barn.

– Då handlar det ju om förvaring. Fritidspedagoger säger själva att de inte kan garantera barnens säkerhet, och det tycker jag är alarmerande, säger Rossana Dinamarca, vänsterpartiets skolpolitiska talesperson, till Svenska Dagbladet.

Rossanna Dinamarca har på vissa fritidshem hon besökt stött på barngrupper på 75 barn. Hon menar att skolministern struntat i frågan.

– Jag har inte hört Jan Björklund prata om fritids överhuvudtaget, den här frågan har varit väldigt lågt prioriterad, säger hon till SvD.

Exakt hur den rödgröna överenskommelsen ska se ut är inte helt klart. Men att barngrupperna ska minskas genom rekommendationer eller riktlinjer är partierna eniga om.

Skulle vänsterpartiets förslag om barngrupper på max 20 barn och minst två pedagoger per grupp gå igenom skulle det kosta 7,5 miljarder kronor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!