Tisdag 20 Apr
Stockholm

Bodström vill låta polisen kolla ungas väskor

... polisen rätt att kolla...
1 av 4
... polisen rätt att kolla... Foto: Scanpix
... sprit.
2 av 4
... sprit. Foto:
... ungdomars väskor i jakten på...
3 av 4
... ungdomars väskor i jakten på... Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
Thomas Bodström vill ge...
4 av 4
Thomas Bodström vill ge... Foto: Mats Andersson / SCANPIX /

Socialdemokraterna vill stoppa langningen - genom att låta polisen genomsöka ungdomars väskor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att stoppa langningen är ett viktigt steg för att öka välfärden, tycker socialdemokraternas justitieministerkandidat, ordföranden i riksdagens justitieutskott, Thomas Bodström.

– I dag känner många poliser en frustration, och säkert också föräldrarna, att en 15-åring kan bara säga nej och så går han vidare och in i en park och dricker sig berusad, och så kan det få väldigt ödesdigra konsekvenser, säger Thomas Bodström till Sveriges Radios Ekot.

Socialdemokraterna vill komma åt langningen med en trestegsraket.

1: Minimistraffet för den som langar ska höjas från dagens sex månader till ett år. När Thomas Bodström var justitieminister i Göran Perssons s-regering höjde han maximistraffet för samma brott.

2: Kontaktpoliser ska rikta in sig mer på langningen.

3: Lagen ska ändras så att polisen får rätt att titta i en minderårigs väska om det finns en konkret misstanke om att där finns alkohol eller andra berusningsmedel.

I dag får polisen göra det bara om det finns misstanke om vapen eller sprayburkar. Också den lagändringen genomfördes av Thomas Bodström för att komma åt klotter. Han fick i samband med det mycket kritik för att lagen skulle vara integritetskränkande.

– Med tanke på att så många ungdomar skadas av alkohol så tycker jag att det är mycket värre än att man kan öppna en väska, säger Thomas Bodström till Ekot.

Bodström har ännu inte förankrat förslaget hos socialdemokraternas rödgröna samarbetspartners, men vänsterpartiets Alice Åström är försiktigt positiv:

– Man får titta ganska noga på hur man utformar en sådan lagstiftning och vilka möjligheter och begränsingar som finns i den. Men vi är beredd att titta på frågan, säger hon till Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela