Vem är veckans stolpskott?

- 27/08/2010, 18:43 -
– Esabelle Dingizian (mp), svarar Fredrik Westerlund.
1 av 15

– Esabelle Dingizian (mp), svarar Fredrik Westerlund.

– Aftonbladets Lena Mellin, svarar Erik Laakso.
2 av 15

– Aftonbladets Lena Mellin, svarar Erik Laakso.

Tobias Björkgren

– Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, svarar Jonas Morian.
3 av 15

– Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, svarar Jonas Morian.

Pressbild

– Alliansen och Karl-Henrik Wallerstein (kd), svarar Anders Utbult.
4 av 15

– Alliansen och Karl-Henrik Wallerstein (kd), svarar Anders Utbult.

– Beatrice Ask, Maud Olofsson och Thomas Bodströms svarar Viktor Barth-Kron.
5 av 15

– Beatrice Ask, Maud Olofsson och Thomas Bodströms svarar Viktor Barth-Kron.

– Charlie Weimers (kdu) och Anders Borg (m), svarar Jenny Damberg (till höger).
6 av 15

– Charlie Weimers (kdu) och Anders Borg (m), svarar Jenny Damberg (till höger).

– Partiledare Maud Olofsson (c), svarar Johan Wirfält.
7 av 15

– Partiledare Maud Olofsson (c), svarar Johan Wirfält.

– Lunds universitet, svarar Anna Svensson.
8 av 15

– Lunds universitet, svarar Anna Svensson.

– Justitieminister Beatrice Ask (m), svarar Aron Flam.
9 av 15

– Justitieminister Beatrice Ask (m), svarar Aron Flam.

– Maud Olofsson, svarar Micke Kazarnowicz.
10 av 15

– Maud Olofsson, svarar Micke Kazarnowicz.

– Socialdemokraterna med deras affischer, svarar Mary X Jensen.
11 av 15

– Socialdemokraterna med deras affischer, svarar Mary X Jensen.

– Thomas Bodström, svarar Isabelle Ståhl.
12 av 15

– Thomas Bodström, svarar Isabelle Ståhl.

– Clownen Manne, svarar Dilsa Demirbag-Sten.
13 av 15

– Clownen Manne, svarar Dilsa Demirbag-Sten.

Stefan Bladh / SvD / SCANPIX

– Beatrice Ask (m), svarar Paulina Neuding.
14 av 15

– Beatrice Ask (m), svarar Paulina Neuding.

– Vem är veckans stolpskott?
15 av 15

– Vem är veckans stolpskott?

Nicke Johansson / SCANPIX

Vem gjorde den gångna veckans dummaste utspel? Med hjälp av bloggare och andra proffstyckare listar Nyheter24 veckans politiska stolpskott.

Vem eller vilka förtjänar titeln Veckans stolpskott??

Anders Utbult, frilansjournalist, skriver för den regeringskritiska sajten Alliansfritt Sverige:

– Det största stolpskottet är nog alliansens vilja att sänka restaurangmomsen för att skapa jobb. Om man köper restauranglobbyns ord om att det ger 8 000 jobb, så blir det till en kostnad på 5,6 miljarder, cirka 700 000 kronor per år, och jobb. För de kronorna skulle vi kunna ha sjuksköterskor som levde grandiost, minst sagt.

– Ett litet stolpskott stod Karl-Henrik Wallerstein (kd) för, i en intervju med Smålandsposten. Han går till val på att stoppa Iron Maiden, införa morgonbön och psalmer i skolan - och så förstås förbjuda homosexuella att gifta sig.

– Fast - stolpskott eller bara kristdemokratisk politik, vem vet? säger Anders Utbult till Nyheter24.

S-debattören Jonas Morian, bloggar på Aftonbladet och på Makthavare.se:

– Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, som skrev i Aftonbladet att Fredrik Reinfeldt "i praktiken sätter likhetstecken mellan allmänintresset och sin egen privatekonomi", eftersom beslut av borgerliga majoriteter i riksdag och kommunfullmäktige under mandatperioden lett till att paret Reinfeldt fått skatten sänkt med 125 000 kronor per år.

Mary X Jensen, driver bloggen minamoderatakarameller och jobbar med kommunikation och företagsrådgivning:

– Affischerna som socialdemokraterna tagit fram med jättehöga siffror om arbetslösheten som redan är passé. På affischerna står 466 000. Det visar sig att 51 000 av dem fått jobba och det ökar nu. Dumt att låsa sig vid siffror som flyter - skrämselpropaganda. Det är inte så dåligt i Sverige.

Viktor Barth-Kron, redaktör för Cafe.se , bloggar på The Viktor Report:

– Jag vill införa en ny lag: Varje gång en politiker lanserar ett integritetskränkande förslag ska de själva utsättas för förslaget dagligen. Sett till den senaste veckan ska alltså Beatrice Ask (m) och Maud Olofsson (c) tvingas börja arbetsdagen med att kissa i kopp framför kontrollant på Rosenbad, och Thomas Bodström (s) ska “erbjudas” samma sak medan polisen rotar igenom hans väska. Möjligen skulle det kunna få någon på bättre tankar, även om jag tvivlar just vad gäller Ask och Bodström.

Jenny Damberg, frilansjournalist, skriver bland annat för Stockholm City och Svenska Dagbladet:

– Okej, dråpligast i veckan: Marcus Birro i regeringen. KDU:s ordförande Charlie Weimer sätter ihop en drömregering för Expressen.

– Och när finansminister Anders Borg svarar på en tittarfråga i SVT:s ekonomidebatt om hur stor den omhuldade kärnan i den moderata välfärdspolitiken ska vara. Som en vindruva? frågar tittaren. Nej, Borg har ett exempel på en frukt med tydligare proportioner mellan kött och kärna. Han plockar in en melon.

Erik Laakso samhällsdebattör och s-bloggare:

– Veckans stolpskott är Lena Mellin på Aftonbladet - både på gamla meriter och nya hugskott. Besluten kring Sven-Otto Littorin i mitten av sommaren visade att just Mellin var helt oduglig som ansvarig utgivare av en dagstidning. Men inte nog med detta - Lena Mellin är nu i den absoluta hetluften som ansvarig politisk analytiker på Aftonbladet.

– Hennes intervju av Jimmy Åkesson (sd) hölls på en dagisnivå och i nedlåtande tonlag. Ett genomfört arbete som visar hur ointresserad hon är av sitt arbete och i själva verket bara vill glassa runt med de stora politiska stjärnorna. Att hon inte tröttnat på Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är uppenbart medan hon tycker Mona Sahlin är gammal och tråkig. Ur detta hämtar hon sina analyser. Borg är idolen, rapp och tydlig. Reinfeldt vibrerar av självsäkerhet. Medan Mona Sahlin inte visar upp några nya sidor som får Mellin att klucka av förtjusning.

– En politisk reporter som analyserar valrörelsen på hur partiföreträdarna får det att vibrera i henne, kanske borde göra något annat.

Johan Wirfält, bloggar för modetidningen Rodeo:

Maud Olofsson avslöjade vid en intervju i Expressens valstuga precis hur mycket hyckleri som ryms i den idé om "frivilliga drogtest" som regeringen – och för övrigt även socialdemokraterna – vill införa i skolor och på arbetsplatser. "Frivilligheten" är bara en chimär, eftersom den som tackar nej till testet automatiskt blir misstänkt för att ta droger. Apropå att Thomas Bodström tackade nej till ett frivilligt drogtest när han nyligen intervjuades i P3, sa Maud Olofsson följande:

"Jag säger bara att den reaktion som kom på erbjudandet om att göra ett drogtest på Thomas Bodström... Det var ju inte någon konstigt sak, man gjorde det på Beatrice Ask och man gjorde det med Thomas Bodström, och han tackade ju också ja till det erbjudandet. Men han vände på klacken lite senare, och det väcker ju bara en massa misstankar."

– Skyldig till motsatsen bevisats, alltså. Ingen vidare princip för ett modernt rättsamhälle.

Anna Svensson, bloggar om popkultur och feminism:

– Precis som att SJ snöchockas varje vinter verkar Lund och dess universitet vara helt oförberedda på studenterna som kommer vid terminsstart. Lunds universitet har tagit in cirka 1800 internationella studenter men har bara 1 038 bostäder. Likt emosar i jakt på konsertbiljetter till Tokio Hotel sover de internationella studenterna utanför International housing office för att få tag i en bostad.

– Samtidigt påpekar ockupationsscenen att det knappast saknas tomma hus i Lund. Det mest pinsamma är att situationen var lika illa förra året. Då delade ett gäng studenter på ett förråd.

Isabelle Ståhl, redaktör för Nöjesguidens litteraturdel:

– Thomas Bodströms svettiga panna torkade visst snabbt. Nu säger han att det kan få väldigt ödesdigra konsekvenser om ungdomar går in i en park och dricker sig berusade och att snuten därför måste kunna kräva att få öppna deras handväskor om det finns en konkret misstanke om rusmedel däri. Långsamt krymper de skuggiga slutna sfärer som vi får ha för oss själva i skydd från våldsmonopolgödd övervakning och sneglande blickar.

– Som ung upplever man sig misstänkt ofta: på H&M när expediterna följer en med blicken när man rör sig mot utgången, i skolan när lärarna inte tar en på allvar. Bland vuxna är kopplingen mellan alkohol och våldsbrott stark så ungdomar verkar inte direkt kunna hantera alkohol särskilt mycket sämre än vuxna: varför ska inte vuxna tvingas öppna sina väskor för polisen?

– Den ruttna rättsosäkerhet och automatiska misstro som unga utsätts för ständigt och jämt i det här landet är så pinsam.

Fredrik Westerlund, bloggare, IT-konsult, och liberal debattör:

Esabelle Dingizians (mp) förslag om clowner som kulturella underhållare i äldrevården gav upphov till många skämt om pajkastning. När hon senare följde upp med att i en artikel på Newsmill hävda att motståndet beror på clownskräck stod det tydligt både att Dingzian förstått att de rödgröna kommer att förlora valet - och att hon är kvalificerad för tjänsten som jycklare på långvården.

– RFSU vill införa en sexminister. Det är dumt på samma sätt som det vore dumt att tro att de rödgröna förslagen om en normkorrigerande myndighet eller ett hbt-borgarråd skulle göra någon annan nytta än att skapa mer byråkrati, mer administration och fler hyllmetrar utredning. Dessutom har de knappast tänkt på att rollen som sexminister skulle kunna fyllas av en Jan Björklund (fp) som kräver skriftliga omdömen efter varje samlag.

Aron Flam, komiker:

– Beatrice Ask: "Det måste vara tillåtet i ett fritt land för människor att kunna lämna stöd till olika partier och organisationer utan att avslöja hur man röstar".

– Det kan låta lite rättsosäkert att man i Sverige kan köpa sig politik - men då får man inte glömma att man antagligen också kan köpa sig rättssäkerhet! Vem betalar Beatrice Ask? 

Micke Kazarnowicz, bloggar om sociala medier, samhälle och HBT-frågor:

– I mitt fall tycker jag att Maud Olofossons uttalande till Expressen.se (webbteve) kring drogtestet av Fredrick Federley (c) och uppmaningen till Thomas Bodström att låta drogtesta sig är veckans stolpskott. Hon lyckas förmedla att ett rykte om droganvändning som kommer från ganska diffusa källor är tillräckligt för att kränka integriteten hos en medarbetare med drogtest; trots att denne uppenbarligen sköter sitt jobb och där ingen närstående utifrån beteende/utseende har några anledningar att misstänka drogmissbruk.

– Att hon sedan hävdar att Thomas Bodström måste låta drogtesta sig för att bevisa sin oskuld är rena rama 1984: Du är skyldig och det är din uppgift att bevisa motsatsen. 

– Allt det från ett parti som 2006 gick till val på liberal politik.

Paulina Neuding, chefredaktör för det liberala magasinet NEO:

– Veckans märkligaste, i hård konkurrens med mp:s pajasförslag och morotsburkan som vankar upp och ner för Drottninggatan och gör reklam för alliansen: Att justitieminister Beatrice Ask kissade inför kontrollant på Rosenbads toalett för att ett radioprogram ställde frågan och för att man inte behöver stänga om sig på toaletten om man har rent mjöl i påsen. Det är rätt skrämmande faktiskt.

Dilsa Demirbag-Sten, samhällsdebattör och författare:

Clownen Mannes uttalande på Newsmill. Det är ett personligt trauma att Manne kommer ut som miljöpartist. Jag kräver att våra barndomshjältar håller sin politiska åsikter för sig själva, så att vi kan behålla vår bild av dem som ädla. Jag menar, det är litegrann som om jultomten hade berätta vad han röstar på. Vi vill helt enkelt inte veta.

Vem tycker du har varit veckans politiska stolpskott? Kommentera nedan! Och missa inte nästa fredags nomineringar.