Torsdag 13 Maj
Stockholm

"Sverigedemokraterna kommer förmodligen bli större"

Statsvetare Carl Melin från United Minds.
1 av 3
Statsvetare Carl Melin från United Minds. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX
Sverigedemokraterna backar något, men ligger fortfarande över spärren med 5,6 procent.
2 av 3
Sverigedemokraterna backar något, men ligger fortfarande över spärren med 5,6 procent. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Den utvecklade vänster-höger skalan från United Minds.
3 av 3
Den utvecklade vänster-höger skalan från United Minds. Foto:

United Minds presenterade på fredagsmorgonen en undersökning av svenskarnas politiska värderingar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den utvecklade vänster-högerskalan.

Öppen vänster: Personer som är för jämlikhet, invandring och är villiga att avstå för miljöns skull.

Sluten vänster: Personer som är för jämlikhet men mot invandring, är pessimistiska och inte villiga att avstå för miljöns skull.

Öppen höger: Personer som är för valfrihet, invandring, ekonomiska belöningar för de som jobbar hårt, och villiga att avstå för miljöns skull.

Sluten höger: Personer som är för valfrihet och ekonomiska belöningar till de som jobbar, men mot invandring. De är även pessimistiska för framtiden och avstår inte saker för miljöns skull.

Av de 1 013 tillfrågade hade 48,1 procent i nuläget lagt sin röst på alliansen respektive 44,4 procent på de rödgröna om det varit val i dag.

Sverigedemokraterna backar något, men ligger fortfarande över spärren med 5,6 procent.

Vidare har United Minds låtit 1 500 svenskar ta ställning i ett antal påståenden, och menar själva att de "tvingat" fram interjupersonerna till ett ärligt svar.

Målet med undersökningen var att få en bild av vilka de "svenska värderingarna" är i dag, samt vilka frågor som är viktigast för oss.

Jobb, skola och utbildning, sjukvård och miljö är de viktigaste frågorna för väljarna, enligt United Minds undersökning.

Dessa frågor placeras in i den traditionella socioekomoniska skalan från vänster till höger. Men Carl Melin, opinionschef på United Minds, menar att det är dags att börja använda sig av en skala i två dimensioner.

En skala som går från vänster till höger, och en skala som visar våra "öppna" och "slutna värderingar".

Enligt United Minds har den nya skalan uppstått på grund av samhällsutvecklingen. Skalan är en reaktion på nya saker, öppenhet, oliktänkande och livsstil.

– Miljöfrågor har gått från att handla om gifter och utsläpp, till att handla mer om livsstil. Även integrationfrågan har blivit viktigare nu på sistone. I takt med att samhället utvecklas bildas en grupp som tycker att det är naturligt med utveckling och mångkulturalism, samtidigt som det finns en grupp som visar sitt missnöje mot detta, säger Carl Melin till Nyheter24.

Carl Melin menar att dessa grupper i nuläget representeras av miljöpartiet med "öppna" värderingar, respektive sverigedemokraterna med "slutna" värderingar.

Och ju mer samhället utvecklas, dessto större kommer dessa grupper att bli menar Carl Melin.

– I det moderna Sverige möts vi av miljömedvetenhet och människor med bakgrund från alla länder. I takt med att vi blir mer och mer miljömedvetna och mångkulturella kommer också de krafter som är motståndare till utvecklingen att bli starkare - i alla fall under de tider då det sker förändringar.

Om ska man förstå väljarna måste man också förstå att de inte endast agerar utifrån traditionella frågor längre, fortsätter Carl Melin.

Men frågorna och partierna är bundna till nya konflikter.

– Eftersom grupperna växer i takt med samhällsutvecklingen - kan de därför också dö ut på sikt, avslutar Carl Melin. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela