1 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
2 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Mona Sahlin: Ideologi ingen knapp på kavajen

S-ledaren Mona Sahlin mötte moderate statsministern Fredrik Reinfeldt i en het duell hos Lennart Ekdal i TV4.


Partiledardebatten hos Lennart Ekdal i TV4:s Kvällsöppet skulle handla om ideologi. Och de rödgrönas statsministerkandidat, Mona Sahlin, gick på offensiven mot statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

– För Fredrik Reinfeldt är det en knapp man har på kavajen. För mig är ideologi på riktigt.

Debatten kom att handla om ganska exakt samma saker som så många tidigare duster mellan Sahlin och Reinfeldt: Jobb, jobb, jobb.

Och samhällsklyftor och lite folkhem på det. Men också då kopplat till debattens reguljära sakfrågor - bidrag mot skattesänkningar, sjukförsäkringar och a-kassa.

Låt det vara osagt om det vill säga att sakfrågorna har en stark ideologisk laddning eller att ledarna för de två största partierna är ovilliga att gå utanför den invanda löparslingan.

– För mig är rättvisa ett samhälle där alla får jobb efter egen arbetsförmåga. Och där så många som möjligt kan bidra till den gemensamma välfärden som ger alla lika chanser.

Mona Sahlin instämde i att jobben är viktiga - men markerade genast en skarp skillnad.

– Man kan aldrig slarva med jobben och då måste man i rättvisans namn ha en ideologi som gör skillnad på de som är samhällsbärande och dem som är tärande.

Reinfeldt menade att den rättvisa Mona Sahlin lovordar knappast var rådande under den tidigare socialdemokratiska regering som Sahlin ingick i.

– Er lösning var att ni åkte runt i Europa och sa att i Sverige har vi låg arbetslöshet. Men när vi tog över var 500 000 människor i utanförskap. Det är inte att se alla människor.

– Det är du som har valt att kalla ungdomsarbetslösheten en synvilla. Då kan man tala om vad man ser och vad man inte ser, replikerade Mona Sahlin.

– Ni är ett miljonärsparti, inte ett arbetarparti, fortsatte s-ledaren.

Och påpekade att ett riktigt arbetarparti måste prata om arbetsmiljö och om fackföreningar.

– Ett arbetarparti talar inte om samhällsbärarna, för det finns en annan sida av det och det är de som är tärande.

Reinfeldt var inte sen att slå tillbaka:

– Jag tolkar det här som rädsla hos dig, Mona Sahlin, du har ägnat oerhört många ord åt att försöka fästa din bild av oss. Men jag tror inte att folk uppfattar mig på samma sätt. Jag tror de ser ett parti som förnyat sig, ett parti som tar på allvar att folk ska ha jobb.

– Ni tar bort ansträngningarna i vår arbetslinje, mycket av de ersättningar ni delar ut går till folk som inte jobbar. Resurserna måste sättas in på att få in dem i arbete. Och det gör vi med rut-avdrag, med lärlingsanställningar. Allt detta säger ni nej till. Ni vill inte se jobben växa fram.

– Du pratar om bidragsdiskussionen, inte om att hålla ihop Sverige, svarar Sahlin. Om vi pratar om ungdomarna - att inte använda aktiva insatser de första hundra dagarna. Ni har ökat klyftor i inkomster mellan män och kvinnor.

– 100 000 jobb har vi fått bara det senaste året. Lyssna in hur det låter på arbetsplatser, manade Reinfeldt.

Och försökte föra över rättvisediskussionen på skatterna när Mona Sahlin pratade om en sjuksköterska vars mamma är sjuk och som, enligt s-ledaren, skulle få det bättre med de rödgröna.

– Att du ger dig på sjuksköterskan och tar ifrån henne 500 kronor i månaden, hur ska det hjälpa hennes mamma?

– Att hon får fler arbetskollegor, är det att ge sig på henne? högg Mona Sahlin tillbaka.

– Du har inga sådana förslag, menade Reinfeldt.

– Jo, det har jag.

Efter duellen rapporterade Lennart Ekdals bisittare, Marcus Birro, att 69 procent av de tittare som sms:at in utsett Fredrik Reinfeldt till vinnare.

/
/
/
/
/
/
/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!