- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

I kväll drabbar de samman

En vecka kvar till valet - då duellerar Sahlin och Reinfeldt.


På söndagskvällen klockan åtta börjar en av årets viktigaste debatter för Fredrik Reinfeldt (m) och Mona Sahlin (s).

För Reinfeldt står makten på spel - kan han övertyga väljarna om att hans politik är god nog åt svenskarna de kommande fyra åren? För Sahlin står lika mycket på spel - efter att ha haft ett rekordstort övertag i opinionsmätningarna för mindre än två år sedan har de rödgröna tappat stadigt och har nu lägre siffror än alliansen i samtliga opinionsmätningar. Frågan är om Mona Sahlin ens kan sitta kvar som partiledare om socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet inte tar tillbaka makten.

Så sent som på söndagen kom ännu en opinionsmätning som visade på att alliansstödet är starkare än på mycket länge. För socialdemokraterna är siffrorna rekorddåliga.

Om Fredrik Reinfeldt får regera vidare blir han historisk som den förste moderatledaren i modern tid som får förnyat förtroende som statsminister. Blir det i stället Mona Sahlin som blir statsminister är också det historiskt. Hon blir nämligen den första kvinnliga statsministerna någonsin i Sverige. En viktig symbolfråga, menar statsvetaren och genusforskaren Malin Rönnblom.

- Jag tror att symbolvärdet skulle vara det stora - att man kan visa på att det är möjligt att ta sig ända upp till toppen, även för en kvinna, säger hon till SVT.

Duellen börjar klockan 20:00 och du kan se den här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!