Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sveriges politiska framtidslöften

Hanna Wagenius (c)
1 av 7

Hanna Wagenius (c)

Eva Kopito

Maria Ferm (mp)
2 av 7

Maria Ferm (mp)

Pressbild

Annika Beijbom (fp)
3 av 7

Annika Beijbom (fp)

Hans Carlbrand/Folkpartiet

Maria Abrahamsson (m)
4 av 7

Maria Abrahamsson (m)

Dan Hansson/Scanpix

Ida Gabrielsson (v)
5 av 7

Ida Gabrielsson (v)

Jessica Gow/Scanpix

Caroline Szyber (kd)
6 av 7

Caroline Szyber (kd)

Pressbild

Evin Cetin (s)
7 av 7

Evin Cetin (s)

Nicolas Peyrau

Nyheter | 15/09/2010 20:15

Bestämt dig för vilket parti du ska rösta på nu på söndag? Då återstår bara att sätta ett personkryss också. Maktkamp24 ger dig en lista på nya fräscha kandidater från båda blocken.

Personvalskampanjerna blir mer och mer vanliga och kandidaterna profilerar sig starkare än någonsin. Maktkamp24 har gjort ett urval av debutanterna att hålla ett öga på i årets val.

Vänsterpartiet - Ida Gabrielsson, 28 år. Sundbyberg.

Ida Gabrielsson är från Sandviken och har tidigare pluggat Komvux och jobbat i butik. Sedan 2005 är hon förbundsordförande för Ung vänster.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Att stoppa vinstslöseriet i välfärden. Högern har gett sig på allt det som är fint och bra med Sverige. Vi ungdomar är den första generationen som har fått det sämre än våra föräldrar. Vi vill få tillbaka tryggheten på arbetsmarknaden med trygga jobb, bostäder och utbildning.

Vilken är din favoritskiva?

– Jag älskar ju Black Sabbath så det får bli alla Sabbath-skivor med Ozzy Osborne och Ronnie James Dio!

 • Riksdagsval Stockholms stad och län, plats 6
 • Kommunval Sundbyberg, plats 20

Centern - Hanna Wagenius, 21 år. Bruksvallarna, Härjedalen.

När Hanna Wagenius inte valbloggar hos Maktkamp24 ägnar hon sig åt juridikstudier i Uppsala och förbundsstyrelsen i centerns ungdomsförbund.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Som liberal är det svårt att ha en enskild fråga, men just nu integritetsfrågan nog den viktigaste frågan för varje liberal politiker nu när vi har FRA, Ipred och snart datalagringsdirektivet. Jag känner också att jag har partiet med mig i denna fråga.

– För ungdomar är integriteten väldigt viktig, men också arbetsmarknaden som inte gör någon nytta alls. Det vill jag förändra.

Favoritpryl?

Min MacBook! Den funkar hela tiden till skillnad från min gamla Windowsdator. Jag köpte den förra året men är fortfarande salig!

 • Riksdagsval Jämtlands län, plats 4
 • Kommunval Härjedalen, plats 14

Miljöpartiet - Maria Ferm, 25 år. Stockholm.

Maria Ferm har pluggat språk, migration och globalisering på universitetet och är sedan 2008 språkrör för Grön ungdom - miljöpartiets ungdomsförbund.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– För mig är de viktigaste frågorna att skapa ett hållbart samhälle och att stå upp för en human asylpolitik. Det är bråttom att göra en grön omställning för att hejda klimatförändringarna. Det är också viktigt att stå upp för medmänsklighet i en tid då människovärdet börjar ifrågasättas.

– Jag tror att många unga bryr sig om vilket samhälle vi håller på att skapa och att politiska beslut påverkar omvärlden under lång tid framöver. Inte bara dagsaktuella plånboksfrågor. En grön omställning, med stora satsningar på att bygga nytt och hållbart, investera i en hållbar infrastruktur och förnybar energi, är något som både engagerar unga och som ger nya jobb.

Vilken är din favoritteveserie?

– Den senaste favoritteveserien jag har haft heter Välkomna nästan allihopa.

 • Riksdagsval Malmö kommun, plats 2
 • Riksdagsval Stockholms stad, plats 5
 • Riksdagsval Värmlands län, plats 5

Moderaterna - Maria Abrahamsson, 47 år. Stockholm.

Maria Abrahamsson är jurist och journalist med ett tioårigt förflutet på SvD:s ledarsida.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– En starkare rättsstat, dvs 20 000 poliser räcker inte. Tevesända rättegångar och stärk riksdagens ställning, och vi måste ha fler kunniga politiker.

– Vad gäller ungdomar så måste alla som vill och kan arbeta också få ett jobb. Regeringens jobbskattesänkningar hotar inte välfärden, utan är snarare förutsättningar för den.

Har du en favoritplats på jorden?

– Jag är inte så berest, men i mars var jag och maken på Aruba. Paradisiskt!

 • Riksdagsval Stockholms kommun, plats 4

Kristdemokraterna - Caroline Szyber, 28 år. Stockholm.

Caroline Szyber är jurist och arbetar på kristdemokraternas riksdagskansli med EU-frågor och internationell säkerhets- och försvarspolitik.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Entreprenörskap. Små företag msåte kunna växa sig stora. Vi behöver ett företagvänligare klimat. För ungdomar är arbetslösheten och bostadsfrågan det viktigaste.

Vem är din all time svenska favoritpolitiker?

– Svår fråga men jag väljer Arvid Lindman som under de antidemokratiska rörelsernas framväxt i Europa slog vakt kring folkstyrelsens principer och tog kraftfullt avstånd från nazism och fascism. Och Kerstin Hesselgren, den första kvinnan i riksdagen.

 • Riksdagsval Stockholms kommun, plats 6
 • Kommunval 2 Bromma-Kungsholmen, plats 3
 • Kommunval 1 Södermalm-Enskede, plats 8
 • Kommunval 5 Västra Söderort, plats 15
 • Kommunval 3 Norrmalm-Östermalm-Gamla Stan, plats 30
 • Kommunval 4 Östra Söderort, plats 41

Socialdemokraterna - Evin Cetin, 26 år. Södertälje.

Evin Cetin är jurist, kommunalrådssekreterare i Södertälje och talar sex språk.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Situationen för 25 000 barfotabarn i Sverige som lever i fattigdom. De måste få rätt till framtid och fritid oberoende av sina föräldrars ekonomiska omständigheter.

– För ungdomar handlar det om möjligheten att ta igen studier på komvux och att behandlas lika och inte hamna i en sämre kategori som har hänt under alliansen. Sedan behövs det riktade insatser på arbetsmarknaden så att ungdomar får en fot in och kan få erfarenhet. Bostadsfrågan är också oerhört viktig att lösa så att unga människor kan ta steget att bryta sig loss från sina föräldrar och grunda en egen framtid.

Vem är din favoritförfattare?

– Det är många, särskilt Paulo Coelho. Både för språket och för att han får mig att tänka och förändras. Särskilt boken Zahiren.

 • Riksdagsval Stockholms län, plats 14
 • Kommunval Södertälje, plats 44

Folkpartiet - Annika Beijbom, 34 år. Göteborg.

Annika Beijbom är simultantolk (snackar fyra språk), medlem i Liberati och Sveriges kanske flitigaste politiker inom sociala medier.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Min politiska liberala hjärtefråga är frihet. Att själv få välja - allt från vem som ska läsa dina mail till rätten till självbestämmande när det kommer till den egna kroppen.

– För ungdomar är lärlingsplatser och lärlingsanställningar det viktigaste, alla vill inte bli akademiker, många unga är skol(boks)trötta. Många företagare vill ta in unga på sina arbetsplatser för att hjälpa till i utbildningen som sedan leder fram till kvalificerade välutbildade anställda efter avslutad lärlingstid. Det skulle minska ungdomsarbetslösheten som i dag är alldeles för hög.

Vilken är den bästa politiska låten?

Marit Bergmans "Ingen kommer undan politiken". Jag önskar att fler skulle engagera sig politiskt, för ingen kommer undan resultatet av politiken.

Riksdagsval Göteborgs kommun, plats 6