Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elever kräver mer kunskap

Sveriges elever vill lära sig mer.

Sveriges elever vill lära sig mer.

Mikko Lehtimäki / SCANPIX

Nyheter | 16/09/2010 18:12

Svenska elever tycker att skolans kunskapsuppdrag är viktigast - men menar att vare sig kursplaner eller betyg är särskilt tydliga.

I en rapport under torsdagen presenterade Skolinspektionen sin första sammanfattade rapport till regeringen om brister i skolan.

Myndigheten har samlat resultaten från inspektioner på över 1 000 skolor under 2009/2010. Och slutsatsen är inte munter läsning för skolledare och politiker: Många elever får helt enkelt inte den utbildning och kunskap de har rätt till.

Sveriges Elevråds Centralorganisation menar nu att skolan måste fokusera tydligare på kunskapsuppdraget och mindre på värdegrunds- och demokratiuppdraget.

– Det talas mycket om att skolans lärare och rektorer måste ställa högre krav på elever, men den här rapporten visar att det är elevernas möjlighet att kräva sin lagstadgade rätt till utbildning som brister, säger Samir El-Sabini, ordförande för Sveriges Elevråds Centralorganisation.

Enligt organisationens undersökning Finns det mer än kunskap i skolan anser 90 procent av eleverna att skolans kunskapsuppdrag är viktigt eller mycket viktigt. Däremot tycker inte ens hälften av eleverna att skolans kursplaner och betygskriterier är tydliga.

Eleverna vill också ha mindre klasser för att kunna lära sig mer.

– Alla satsningar som ny görs på skolan blir tandlösa om man inte samtidigt stärker elevernas rättigheter och framför allt gör det enklare för elever att utkräva sina rättigheter, säger Samir El-Sabini i ett pressmeddelande.