Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Ohly vill ta 1 400 av en undersköterska"

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Nyheter | 17/09/2010 22:19

Folkpartiledaren Jan Björklund tycker att det måste löna sig att arbeta. Lars Ohly att de rika fått möjlighet att köpa sig privata sjukförsäkringar.

I SVT:s slutdebatt mellan samtliga partiledare menade s-ledaren Mona Sahlin att jobbskatteavdraget är en orättvis politik. Men hon vill inte ta bort det för alla löntagare.

– Vinner vi valet då tar vi bort jobbskatteavdraget för miljonärer och vi trappar upp det från 40 000 kronor och uppåt.

Men folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, tog en manlig undersköterska i Skene, Björklunds uppväxtort, som exempel på att det måste finnas löneskillnader.

– Han funderade på att vidareutbilda sig och på vad får han som lön som sjuksköterska jämfört med som undersköterska. Då måste han ju plugga i några år och ta studielån. Och när han insåg hur lite han skulle tjäna på det bestämde han sig för att låta bli. Det måste löna sig att utbilda sig och det måste löna sig att anstränga sig.

Björklund hävdade också att jobbskatteavdraget gynnar dem med lägst inkomster och att de rödgröna vill pungslå just de grupper de säger sig värna om.

– Det är vårdbiträdena som har fått 1 400 kronor mer i månaden. Ni vill höja skatten med 1 400 kronor i månaden för en undersköterska.

Vänsterledaren Lars Ohly tecknade en helt annan bild av samhällsutvecklingen under alliansens fyra år vid makten - och pekade på de grupper som inte längre har råd att gå med i a-kassan eller vara sjuka.

– Det har  blivit dyrare att vara fattig. Men det har blivit så mycket pengar över till de rika så att de har kunnat köpa sig privata sjukförsäkringar.