- Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 37 - AVGÖRANDET

Sista bloggpanelen - i dag avgörs valet. Läs Emma Marie Andersson/Opassande Anders Utbult/Alliansfritt Sverige och Johan Ingerö/Magasinet Neo här.


BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

I dag är det den stora dagen Nu avgörs det! Vad röstar du på och varför vill du att andra ska rösta på samma parti?

Johan: Jag röstar för fortsatt alliansregering, och därmed på det parti som ligger närmast spärren. Kristdemokraterna således, till min stora förvåning.

Emma: Jag röstar på piratpartiet och det gör jag för att människor som inte begår några brott ska inte behöva bli behandlade som brottslingar. I dag misstänker vi allt och alla -- vi uppfostras att tro att våra medmänniskor inte går att lita på och att vi därför måste beslå folket med begränsningar. Rädslan för vad fusk kostar samhället kostar ironisk nog långt mer än själva fusket, både i reda pengar och utveckling. Vi förutsätter plötsligt att ingen har rent mjöl i påsen samtidigt som vi säger att om man har rent mjöl behöver man inte oroa sig... en av vår tids största farligheter och som göder ex. rasism och utanförskap.

Anders: Jag röstar på socialdemokraterna, för att jag jag tror på att människan är värd lika rättigheter, och lika möjligheter. Jag tror att människan ska motiveras, inte piskas, och jag vet att alla människor tjänar på ett jämställt, demokratiskt socialistiskt samhälle framför ett meritokratiskt eller xenofobiskt.

Vilket parti tror du har vunnit flest nya röster i partiledarutfrågningarna och de sista debatterna?

Emma: Ingen aning, jag har inte följt partiledarutfrågningarna så noggrant... Jag tyckte Rick Falkvinge gjorde bra ifrån sig mot Johan Pehrsson iofs, det kanske vann över några röster.

Johan: Vissa mätningar talar ju tyvärr för att det har varit sd, som inte fått delta i debatterna och vars torgmöten har angripits av vänsteraktivister. Men av riksdagspartierna så anar jag en viss spurt för Maud Olofsson. Hon har tagit stryk under mandatperioden, och ansvarar för ett svårkommunicerat område. Hon har gynnats utfrågningarna, där man får lite mer tid på sig och en mer uppmärksam publik.

Anders: Jag tror Fredrik Reinfeldt kan ha räddat en del av väljarflykten när sjukförsäkringsmisären tagits upp igen, bara genom att spela statsmannakortet och tala i slow motion. Moderaterna har varit otroligt skickliga på att balansera på gränsen på sanning, och endast ta tillfälliga steg i den rena lögnens arena.

Vad är det bästa med att valrörelsen är över från och med nu?

Anders: Jag slipper se hur usel Mona Sahlin är från Expressens och Dagens Nyheters förstasidor. Åtminstone inte varje dag.

Emma: Att folk återgår att blir människor. Det har nästan varit synlig fradga i mungipor här och var, som jag upplevt vara lite läskigt. Förhoppningsvis kan vi nu också sansat diskutera utvecklingen att tala om för folk att de "slösar bort sina röster", om de röstar som de själva vill. Som även annars ståndaktiga demokratiförespråkare t.o.m har tagit till i retoriken.

Johan: Att vi förhoppningsvis kommer bort från dyra förslag som desperata politiker försöker köpa röster med, och att jag får ägna kvällarna åt något annat än att kommentera debatter och utfrågningar.

Hur skiljer sig den här valrörelsen från tidigare valrörelser ni minns?

Anders: Jag minns att andra valrörelser handlade mer om frågor som berör andra än Sveriges rikaste en procent (RUT-avdrag och fastighetsskatt). Jag minns också en tid när journalister faktagranskade alla artiklar - inte lade det som en separat del i sina tidningar - "Kolla - nu faktagranskar vi ett påstående!".

Johan: I fyrans utfrågning 2006 tvingades Göran Persson prata i evigheter om Mellanöstern, eftersom utfrågarna Jan Guillou och Göran Rosenberg dels är något överintresserade av den, och dels helt omedvetna om/ointresserade av att de flesta människor inte delar deras fetisch. Den här valrörelsen har handlat om verkligheten för vanligt folk. Föräldraförsäkring, vårdcentraler, bensinpriserna och annat jordnära. Det har varit en trevlig omväxling.

Emma: Valrörelser har iofs aldrig handlat om politisk utveckling, men i år har jag upplevt det som att folk inte riktigt fattat vad politikerna vill eller vad de står för. Traditionella värderingar lever kvar hos vissa, men budskapen i partierna blir emellanåt motsägelsefulla. Blocken är helt enkelt för lika varandra i för många avseenden. Det har gjort att partierna lägger mer krut på VEM som ska förvalta -- personfixeringarna växer sig allt starkare och det har varit oerhört tydligt det här valet.

Vilka frågor har du saknat mest i årets valrörelse?

Emma: Jag har saknat integritetsdebatten, helt klart, och ytterligare ett symptom på likriktningen inom blocken. Datalagringsdirektivet kommer att införas om några veckor, med motiveringen att det skulle bli för dyrt att låta bli, det är inte ens någon bryr sig om att försöka säga att direktivet är bra på något vis för samhället. Själv undrar jag hur de tänker sig att vi har råd med ett kontrollsamhälle.

Anders: En debatt om FAS 3-jobben, hur vi vill att Sverige ska se ut om 10 eller 20 år, och hur vi satsar resurser på integrationen istället för att hetsa och förbjuda.

Johan: Framtidsfrågorna är svåra att ta i. Ingen politiker vågar tala klarspråk om vad som faktiskt krävs om Sverige ska kunna konkurrera med exempelvis Kina och Indien i framtiden.

Vilken enskild politiker har varit valrörelsens stora stjärna?

Johan: Ingen speciell. Några har varit bra och några har varit mindre bra, men nuförtiden är ingen enskild politiker så dominerande som Tage Erlander och Olof Palme kunde vara. Och det är nog väldigt bra, egentligen.

Anders: Evin Cetin med stab, utan tvivel. Med endast människor som jobbar på ideell basis har hon synts i alla stora tidningar och i etermedia, med ett tydligt budskap om barnfattigdom och med en ständig glöd. Självklart skulle det inte gått utan att hon blivit utropad som "sexig" av Nyheter24. Nästa valrörelse är hon nog officiellt vallokomotiv, eller upplockad av EU eller FN.

Emma: Anna Troberg, piratpartiet. Hon har varit en oas i cynismens landskap med sin ärliga och resonerande framtoning.

Vem vinner?

Johan: Alliansen blir större än de rödgröna, men får förmodligen inte egen majoritet tyvärr.

Emma: Jag känner mig smått sugen på att svara "ingen" eftersom jag upplever att ett val knappast handlar om att vinna en pokal. Men jag tror att Alliansen får fortsätta regera i fyra år till och jag hoppas på partistöd till piratpartiet, inte minst.

Anders: De rödgröna. Opinionsmätningar är för mesar!

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!