Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Statsvetare: Rödgröna är historia

- 20/09/2010, 11:42 -
Kan de bilda regering tillsammans?
1 av 2

Kan de bilda regering tillsammans?

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Experterna tror att det rödgröna samarbetet nu spricker.
2 av 2

Experterna tror att det rödgröna samarbetet nu spricker.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Det rödgröna samarbetet knakar i fogarna. Och en ledande statsvetare menar att samverkan mellan s, v och mp redan sjunger på sista versen.

Strategin från människorna runt s-ledaren Mona Sahlin tycks vara att skylla valnederlaget på samarbetet med vänsterpartiet.

Till och med LO:s ordförande Wanja Lunby-Wedin - som kommer från de delar av fackföreningsrörelsen som räknas till partivänstern - ifrågasätter det rödgröna samarbetet, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt börjar allt fler miljöpartister att vända blickarna högerut - mot ett samarbete med alliansen.

Det handlar om att såväl begränsa sverigedemokraternas inflytande som att utvidga den egna makten.

Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att valet innebär vägs ände för socialdemokraternas allians med vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Att säga att det rödgröna samarbetet orsakat det socialdemorkaternas klena valresultat är inte hela sanningen. Det handlar också om partiets egen skuld. S har inte lyckats visa en förnyelse gentemot väljarna. Men de behöver göra som de norska socialdemokraterna. De måste ta ett steg tillbaka och analysera vad de gjort för fel för att sedan komma tillbaka, säger Lena Wängnerud till DN.

Hon tror också att den politiska utvecklingen under de närmaste dygnen går mot ett närmande mellan de gröna och alliansen.

– Det rödgröna samarbetet är över i nuvarande form. Allt talar för att miljöpartiet kommer att välja samarbete med alliansen i någon form samtidigt som s tar ett steg tillbaka, säger Lena Wängnerud till DN.

Till och med miljöpartiets grundare, radikalen Per Gahrton, öppnar för ett grönt samarbete med regeringen Reinfeldt.

– Men då måste alliansen avstå från att fortsätta sina försök att genomföra ett radikalt systemskifte, riva ner välfärdsstaten och försämra miljön, skriver han i Newsmill.