Kan de bilda regering tillsammans?
1 av 2
Kan de bilda regering tillsammans? - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Experterna tror att det rödgröna samarbetet nu spricker.
2 av 2
Experterna tror att det rödgröna samarbetet nu spricker. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Statsvetare: Rödgröna är historia

Det rödgröna samarbetet knakar i fogarna. Och en ledande statsvetare menar att samverkan mellan s, v och mp redan sjunger på sista versen.


Strategin från människorna runt s-ledaren Mona Sahlin tycks vara att skylla valnederlaget på samarbetet med vänsterpartiet.

Till och med LO:s ordförande Wanja Lunby-Wedin - som kommer från de delar av fackföreningsrörelsen som räknas till partivänstern - ifrågasätter det rödgröna samarbetet, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt börjar allt fler miljöpartister att vända blickarna högerut - mot ett samarbete med alliansen.

Det handlar om att såväl begränsa sverigedemokraternas inflytande som att utvidga den egna makten.

Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att valet innebär vägs ände för socialdemokraternas allians med vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Att säga att det rödgröna samarbetet orsakat det socialdemorkaternas klena valresultat är inte hela sanningen. Det handlar också om partiets egen skuld. S har inte lyckats visa en förnyelse gentemot väljarna. Men de behöver göra som de norska socialdemokraterna. De måste ta ett steg tillbaka och analysera vad de gjort för fel för att sedan komma tillbaka, säger Lena Wängnerud till DN.

Hon tror också att den politiska utvecklingen under de närmaste dygnen går mot ett närmande mellan de gröna och alliansen.

– Det rödgröna samarbetet är över i nuvarande form. Allt talar för att miljöpartiet kommer att välja samarbete med alliansen i någon form samtidigt som s tar ett steg tillbaka, säger Lena Wängnerud till DN.

Till och med miljöpartiets grundare, radikalen Per Gahrton, öppnar för ett grönt samarbete med regeringen Reinfeldt.

– Men då måste alliansen avstå från att fortsätta sina försök att genomföra ett radikalt systemskifte, riva ner välfärdsstaten och försämra miljön, skriver han i Newsmill.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.