Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

På onsdag kan Reinfeldt vinna valet - trots allt

- 21/09/2010, 08:56 -

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Den borgerliga alliansen får en ny chans på onsdag. Då har nämligen alla röster räknats klart.

Inte förrän under onsdagen vet vi säkert om alliansregeringen får egen majoritet eller ej.

Då har de sista förtidsrösterna - från i lördags - och utlandsrösterna räknats klart.

Och det finns - åtminstone på pappret - en möjlighet för statsminister Fredrik Reinfeldt att trots allt ro hem spelet.

Bakom spekulationerna gömmer sig komplicerad matematik. En alliansseger kräver i det här läget extremt gynnsamma omständigheter.

En möjlighet är till exempel att folkpartiet lyckas ovanligt bra eller att socialdemokraterna går på pumpen bland förtids- och utlandsröstarna i Göteborg och Värmland.

Dessutom måste vänsterpartiet roffa till sig ett s-mandat i Dalarna.

– Om det inträffar får centern ett mandat, folkpartiet ett och kristdemokraterna ett. Då når alliansen majoritet i riksdagen, 175 mandat, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH, till Aftonbladet.

Det kan räcka med att folkpartiet får 6–7 procent av Värmlandsrösterna om det går dåligt för s. I annat fall krävs uppåt tio procent. I Göteborg behövs något större stöd.

– Man kan gissa och spekulera men man kommer inte bli så mycket klokare förrän på onsdag, säger Linusson till Aftonbladet.

Ingen vet hur många onsdagsrösterna är i år. Förra valet var de över 100 000, dessförinnan har de legat mellan 40 000 och 70 000, enligt Valmyndigheten.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, betonar att alla möjligheter finns för egen alliansmajoritet - utlandsrösterna brukar ha en borgerlig övervikt.