Onsdag 17 Aug
Stockholm

Nazist kräver svenska pizzabagare i Grästorp

Svenskbakad pizza går bra i nazistledaren...
1 av 2
Svenskbakad pizza går bra i nazistledaren... Foto: Joakim Hall
... Daniel Höglunds Sverige. Höglund (mitten) är ordförande i Svenskarnas parti - tidigare Nationalsocialistisk front och Folkfronten - och har nu tagit ett kommunalt mandat i Grästorp.
2 av 2
... Daniel Höglunds Sverige. Höglund (mitten) är ordförande i Svenskarnas parti - tidigare Nationalsocialistisk front och Folkfronten - och har nu tagit ett kommunalt mandat i Grästorp. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

I västgötska Grästorp har nazistiska Svenskarnas parti tagit ett kommunalt mandat. Det är första gången på 40 år som nazister tar plats i en vald politisk församling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med 102 röster och 2,8 procent i kommunalvalet tog Svenskarnas parti - tidigare Nationalsocialistisk front och därefter Folkfronten - plats i kommunfullmäktige.

Vid infarten till kommunen står tre av partiets valaffischer kvar. Budskapet riktar sig mot partiets närmaste rival: "Sd vill minska invandringen - vi vill stoppa den."

Och till skillnad från sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, som älskar pizza - även när den är bakad av en turk - vill Svenskarnas parti röra om i det kulinariska Sveriges gryta.

– Det kan lika gärna vara svenska pizzabagare, säger partiledaren Daniel Höglund, 32, till GT.

En lokal pizzabagare låter sig dock inte imponeras av nazistledarens filosofi.

– Han kan ju testa att jobba 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Jag tror inte att någon svensk skulle acceptera det, säger Murat Dag, som driver Pizzeria Toscana i Grästorp, till GT.

Kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Roger Andersson, är uppriktigt förvånad över sina kommuninvånares val.

– Jag tror inte att alla de här väljarna har satt sig in i vad det är för ett parti. Jag utgår från att det inte finns 102 uttalade nazister här i Grästorp, säger han till tidningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.