Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi måste inse att det finns rasism i Sverige"

- 23/09/2010, 17:29 -
Sverigedemokraterna har växt sedan starten 1988, ända in i riksdagen.

Sverigedemokraterna har växt sedan starten 1988, ända in i riksdagen.

Fredrik Sandberg/Scanpix

Expo: "Protesterna är bra men det måste finnas ett innehåll också."

Den antirasistiska tidskriften Expo gjorde en livesändning från bokmässan i Göteborg i dag bestående av ett samtal mellan redaktören Anders Dalsbro och föreläsningsansvarige Alexander Bengtsson.

Alexander Bengtsson förklarar sverigedemokraterna har blivit så pass professionella och trovärdiga så att man har lyckats komma in riksdagen:

– Man säger i stort sett samma saker som man gjorde på nittiotalet men har i dag företrädare på riksnivå som funkar i media och kan ta den politiska debatten.

Expo-medarbetarna talade även om sverigedemokraternas väljarbas där Alexander Bengtsson menade att det är fel att tro att människor röstar på sverigedemokraterna för att de etablerade partierna har misslyckats med att erkänna problemen med integration eller för att vi inte talat om problemen.

Alexander Bengtsson avfärdar också "slentrianuttalanden från vänster" om att det handlar om en generell nedmontering av välfärden. De här förklaringarna osynliggör bara sverigedemokraternas väljare.

– Väljarna röstar på sverigedemokraterna för att de tycker som dem, vi måste kanske erkänna faktumet att det finns en viss rasism och främlingsfientlighet i det svenska samhället, säger Alexander Bengtsson.

Avslutningsvis säger Alexander Bengtsson:

– Sverigedemokraterna har självförtroende nu, den här situationen passar dem perfekt. De protester som sker i hela landet nu är bra, men det måste finnas ett innehåll också och vi msåte erkänna att det finns rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Det kan bara ske med bildning och folkbildning som måste ske i skolor, organisationer och fackföreningar runt om i landet, säger Alexander Bengtsson.