Barnet på bilden har inget att göra med artikeln.
Barnet på bilden har inget att göra med artikeln. - Foto: JOHN ROBINSON / AP

Dödfödslar tar fler liv än aids och malaria

Den medicinska tidskriften The Lancet publicerar nu en rapport där det fastlås att 2,6 miljoner barn föds döda varje år. Det är fler än de som dödas av aids och malaria tillsammans.


Det här är hiv/aids

Hiv är en förkortning av humant immunbristvirus (av engelskans human immunodeficiency virus). Det rör sig om ett så kallat retrovirus av underfamiljen lentivirus, som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen oftast leder till aids.

Cirka 33 miljoner människor världen över beräknas vara smittade, och viruset har alltsedan sitt utbrott skördat runt 30 miljoner människoliv. Omkring sjutusen beräknas smittas varje dag och mer än 5 700 dör varje dag i hiv-relaterade sjukdomar.

På många håll i världen bedrivs intensiv forskning som syftar till att ta fram ett vaccin mot hiv. Men problemen har hopat sig eftersom viruset muterar mycket snabbt.

I ett samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet, Smittskyddsinstitutet, Södersjukhuset och Sida är projektet Hivis nu igång för att ta fram ett speciellt dna-vaccin mot virusstammar som är vanliga i Tanzania, ett land med hög hivförekomst.

Källa: Wikipedia

Det är i världens fattiga länder som 98% av de 2,6 miljoner dödfödslarna sker.

Enligt rapporten i The Lancet (PDF-länk) beror det främst på bristen på utbildad personal och att det behövs fler kejsarsnitt.

Orsaker bakom dödfödsel kan till exempel vara infektioner, högt blodtryck, diabetes och begränsad fostertillväxt. Flera av dessa ligger också bakom mödradödlighet, som varit ett betydligt mer uppmärksammat fenomen.

– Dödfödslar är den sista stora globala hälsofrågan, säger läkaren Joy Lawn, som varit med och skrivit rapporten, enligt Dagens Nyheter.

– Det dödar fler människor årligen än malaria och aids tillsammans – ändå tas det inte upp i hälsostatistiken, säger hon.

Bakom rapporten står forskare från Världshälsoorganisationen och 50 andra organisationer i 18 länder.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!