1 av 7
- Foto: Peter Mountain/AP/Scanpix
2 av 7
- Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
3 av 7
- Foto: Matt Sayles/AP/Scanpix
4 av 7
- Foto: Luis Martinez
5 av 7
- Foto: Alex Bailey/Pathe Productions Lt/Scanpix
6 av 7
- Foto: Francois Mori/AP/Scanpix
7 av 7
- Foto: Andrew Medichini

Denna dag i historien

Nyheter24 gör en djupdykning i dagens datum – den nionde juni – ur ett världshistoriskt perspektiv.


Den nionde juni är en stor dag i nyhetshistorien. Kejsare begår självmord, världskända filmstjärnor föds, Thatcher vinner val och Åland får, äntligen, styra över sin egen ö.

En världskändis gör debut

Den nionde juni 1934 gör den numera legendariska tv- och seriefiguren Kalle Anka sin officiella debut när han medverkar i kortfilmen Den kloka hönan. Kalle Anka blev snabbt väldigt populär och petade ner Musse Pigg från tronen som Disneys klarast lysande stjärna.

Kejsare tar självmord

Den femte romerska kejsaren Nero tillträdde år 54 och begick självmord redan år 68. Innan dess styrde han sitt Rom genom en framgångsrik tid kantad av välstånd och stabilitet. Efter flera dumdristiga nybyggnationer och en stor brand ökade Roms missnöje med Nero vilket fick påföljden att Nero tog livet av sig.

Thatcher vinner en jordskredsseger

Margaret Thatcher för den nionde juni 1983 sitt konservativa parti till en utklassningsseger över liberalerna med hela 397 röster mot 209. Liberalerna beskrev segern som en tragedi för hela landet.
– Jag har inte varit extrem de senaste fyra åren och jag är inte extrem i dag, svarade Thatcher.

Ålands självstyrelsedag

Den nionde juni 1922 får den lilla ön som slitits mellan Sverige och Finland i hundratals år styra själv efter att Ålands lagting haft sitt första sammanträde. Självstyrandet innebar att Åland får stifta egna lagar men de står fortfarande under Finlands makt vad gäller ekonomin. Cirka 28 000 personer bor på Åland i dag.

Filmstjärnor föds

Hollywoodstjärnorna Johnny Depp och Natalie Portman föds den nionde juni. Portman föddes i Israel, är israelisk-amerikanska och har vunnit en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i filmen Black Swan.
Depps skådespelartalanger upptäcktes av filmstjärnan Nicholas Cage och Depp har sedan dess hunnit bli trefaldigt Oscarsnominerad

/
/
/
/
/
Rom
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.