1 av 3
- Foto: Jacquelyn Martin/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix
3 av 3
- Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix

Dator bättre än lärare? - "Verkar lite science fiction"

En ny undersökning visar att elever presterar bättre genom undervisning på nätet än i klassrummet. Kan datorer sköta lärarnas jobb?


Distanstutbildning över nätet


I Sverige har antalet studenter som läser på distans över nätet mer än fördubblats de tio senaste åren. Internet används som kunskapsbas och lärarna undervisar eleverna via en nätplattform. Även webbkameror har använts för att hålla föreläsningar över internet.

Ibland förekommer det även träffar på universitetet någon gång under terminen för att till exempel hålla föreläsningar, seminarier, laborationer eller liknande beroende på utbildningen.

Distansutbildningar är här för att stanna.

Elever som undervisas på nätet med hjälp av datorer presterar bättre än elever som får vanlig, traditionell undervisning, det visar en undersökning som USA:s utbildningsdepartement har gjort.

Pär Nygren, kvalitetssamordnare på MTI-skolan som erbjuder just nätundervisning, tror att det beror på att eleverna inte får lika stor uppmärksamhet i ett vanligt klassrum där det går trettio elever på en lärare.

– På distansutbildningar skapas en personlig, nära relation mellan lärare och elev. Det är lite paradoxalt att distans skapar en sådan närhet, säger Pär Nygren till Nyheter24.

I Sverige har antalet studenter som läser på distans över nätet mer än fördubblats de tio senaste åren. Internet används som kunskapsbas och lärarna undervisar eleverna via en nätplattform.

Kan datorer göra lärares jobb?

Efter USA:s utbildningsdepartements undersökning spår författaren och läraren Gregory Ferenstein, enligt CNN, att datorerna helt ska komma att ta över läraryrket i framtiden.
 

Kommer datorerna att ersätta lärarna i framtiden?

– I vissa kurser skulle man kanske kunna eliminera lärarna ganska mycket. Men fullständig eliminering av det mänskliga bedömandet verkar lite science fiction, säger Pär Nygren på MTI-skolan  till Nyheter24.

Lärarförbundet är man inte heller oroliga över datorernas framfart. Istället välkomnar man ny teknik.

Kommer datorerna att ersätta lärarna i framtiden?

– Nej, det tror jag inte. Vi vill se mer datorer i undervisningen. Skolan är en eftersatt bransch vad det gäller datorer. Bara en fjärdedel av lärarna har en egen dator på jobbet, resten tvingas dela med kollegorna, säger Pontus Haag, pressekreterare på Lärarförbundet, till Nyheter24.

I Sverige får Gregory Ferenstein digitala profetior alltså inte gehör.

I alla fall inte än.

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!