Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spårvagnsförare: "Svartskallarnas fel att vi är sena"

- 05/08/2011, 12:24 -
43-åringen förnekar brott och menar att han aldrig använt ordet "svartskalle". Bevisen mot mannen är dock omfattande. Både vittnesutsagor och övervakningsmaterial problematiserar förarens version.
1 av 2

43-åringen förnekar brott och menar att han aldrig använt ordet "svartskalle". Bevisen mot mannen är dock omfattande. Både vittnesutsagor och övervakningsmaterial problematiserar förarens version.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Föraren uppges ha kallat tonåringarna för "svartskallar" samt sagt "jävla mongoskalle" och "förortslosers" i spårvagnens högtalare.
2 av 2

Föraren uppges ha kallat tonåringarna för "svartskallar" samt sagt "jävla mongoskalle" och "förortslosers" i spårvagnens högtalare.

- Flytta på dig, mongoskalle, uppges spårvagnschauffören ha sagt. Nu åtalas han.

GÖTEBORG. Incidenten inträffade när sex tonårspojkar försökte hinna med spårvagnen vid Frölunda torg i sydvästra Göteborg.

Två av tonåringarna hamnade på efterkälken och de övriga två, 16 och 18 år, höll upp dörrarna för sina långsammare vänner.

Då fick spårvagnsföraren nog. Han lämnade sin hytt och gick fram till ungdomarna. Sedan förklarade han för dem att spårvagnen inte skulle åka vidare innan kompisgänget lämnat vagnen.

- Tack vare de här svartskallarna har vi fått vänta, uppges föraren ha sagt efter att tåget stått still i tio minuter.

Nu åtalas mannen, 43 år gammal, för hets mot folkgrupp av Göteborgs tingsrätt.

"Förortslosers" och "mongoskalle"

Föraren fick omedelbart gehör från 16- och 18-åringens kompisar som lämnade vagnen genast. De övriga två stannade dock kvar i spårvagnen.

Flera resenärer styrker anklagelserna om att föraren kallat pojkarna för "svartskalle" med en nedsättande ton.

- På arbetsplatsen finns det vissa regelverk och restriktioner som alla inom vår personal måste följa. Den här personen har ju uppenbarligen brutit mot dem, säger Lars-Börje Björfjäll, vd för Göteborg spårvagnar, till Nyheter24.

Inte nog med det. Föraren ska också ha skrikit på en annan person som befunnit sig på spåret med orden: "Flytta på dig din jävla mongoskalle".

Han ska dessutom ha refererat till kompisgänget som "förortslosers".

När Nyheter24 pratar med vd:n för Göteborgs spårvagnar är han fortfarande förvånad över händelsen.

Hur reagerade när du fick höra om anklagelserna?

- På flera sätt. För det första så blev jag oerhört besviken eftersom det strider mot alla våra regler och värderingar. För det andra så blev jag väldigt förvånad, för Göteborg är ju i alla högsta grad en mångkulturell stad.

- Dessutom tillhör Göteborgs Spårvägar ett av de företag som har flest etniska anställda. Jag tror att vi har personal från ungefär 40 olika länder, berättar Björfjäll.

Har ni haft problem med den här föraren tidigare?

- Jag kontaktade arbetsledningen när jag fick höra om det inträffade och de hade inte ens fått höra om händelsen.

Tågföraren hade alltså inte ens rapporterat in det som inträffat och det har han en skyldighet att göra.

- Men de hade inga uppgifter om tidigare problem - nej, svarar han.

Bevisen talar mot den åtalade

Trots den omfattande bevisningen som framkommit under förundersökningen förnekar 43-åringen brott.

- Han påstår att han inte gjort något fel, fortsätter Björfäll.

Föraren motiverar sitt handlande med att ungdomarna varit stökiga och sparkat mot spårvagnsdörrarna.

Detta stämmer dessvärre inte.

Både vittnesutsagor och övervakningskameror motbevisar nämligen vagnföraren - pojkarna satt i själva verket stilla på en och samma plats.

- Man kan på filmen inte se att någon av killarna beter sig illa inne på vagnen. Ingen av dem utdelar någon spark mot någon dörr, stolpe eller något säte, skriver polisens utredare enligt Göteborgs-Posten.

Hur ska en förare handla om man stöter på resenärer som beter sig illa?

- Tja, han ska under alla omständigheter inte hantera det som han har gjort. Vi har ju en ledningscentral som ska kontaktas vid incidenter och det har mannen inte gjort, berättar vd:n Lars-Börje Björfjäll.

- Först och främst måste den rättsliga processen tas itu med. Om mannen sen skulle dömas blir det en arbetsrättslig fråga.

Gav tonåringarna fingret

En av de utsatte ungdomarna berättar även för polisen att mannen ska ha pekat "fuck you" mot honom.

- Det är inte helt omöjligt, säger den åtalade under ett polisförhör, enligt Göteborgs-Posten.

I skrivande stund har den åtalade ännu inte tillförordnats en advokat.