Fyra personer från Centerpartiets Ungdomsförbund menar att cannabis varken skapar våld eller brott.
Fyra personer från Centerpartiets Ungdomsförbund menar att cannabis varken skapar våld eller brott. - Foto: KEVIN FRAYER/AP/SCANPIX

C-politiker: "Cannabis skapar varken våld eller brott"

"Avkriminalisering är skonsammare och bättre för både samhälle och människor", säger centerpartisterna som samtliga är verksamma inom Centerns Ungdomsförbund.


Det här är cannabis

Cannabis är en drog som utvinns ur lågväxande varianter av hampa med varierande halter av tetrahydrocannabinol - även känt som THC.

THC står för ungefär 70 till 100 procent av drogrusets "uppåtkänsla". Kända effekter är bland annat eufori, avslappning, förändrad rum-tidsperception, förstärkning av smak-, syn- och luktsinnen, disorientering och en större aptit, skriver Wikipedia.

Stora doser kan däremot leda till ångestkänslor vid en hastig konsumtion.

Cannabis går även under namnen marijuana, ganja, weed, gräs, gås, skunk, bush, weezy, kush, braj, hampa, Mary Jay, sativa och indica.

Marijuanaväxtens kåda kallas för hasch och har liknande effekter som cannabis. 

Det var efter att Aron Modig, KDU:s förbundsordförande, skrivit att han är nöjd med den svenska narkotikapolitiken och att nolltolerans mot cannabis bör gälla för alla, som centerpartisterna gick till attack.

I en text publicerad på SvD, argumenterar de nämligen mot kristdemokraten och menar att missbrukarna glöms bort och far illa av narkotikapolitiken.

I stället borde cannabis avkriminaliseras, menar centerpartisterna.

– Ute i världen börjar politiker och vanligt folk få upp ögonen för de forskningsrön som visar att avkriminalisering är skonsammare och bättre för både samhälle och människor. I Sverige verkar dock denna insikt ännu inte ha slagit rot, skriver de på SvD.

"Bör få samma vård som alkoholister"

Centerpartisterna är alla verksamma inom partiets ungdomsförbund och menar att ett missbruk klassas som en sjukdom. Därför borde även målet vara att hjälpa de sjuka - inte straffa dem med fängelsestraff.

– Narkotikamissbrukare bör få tillgång till samma vård som en alkoholist och så är uppenbart inte fallet i dagens Sverige, uppges i texten på SvD.

De hänvisar också till internationellt forskningsmaterial som visar att cannabis varken skapar våld eller brott.

– Man frågar sig om vi ska ha fler eller färre cannabisbrukare i Sverige men den relevanta frågeställningen är om vi vill ha fler som skadas av en felaktig politik, skriver centerpartisterna, enligt SvD.

***

SvD:s text är skriven av:

Lep Pierini - förbundsstyrelseledamot i Centerpartiets Ungdomsförbund

Alfred Askeljung - avdelningsordförande CUF Stureplan

Isabella Carneström Edman - distriktsordförande CUF Uppsala

Andreas Eriksson - distriktsordförande CUF Sjuhärad.

/
KDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.