Kommunen brukar tilldela flera olika sommarjobb.
1 av 3
Kommunen brukar tilldela flera olika sommarjobb. - Foto: Pontus Lundahl/AP/Scanpix
Att sälja jordgubbar är ett vanligt sommarjobb för unga.
2 av 3
Att sälja jordgubbar är ett vanligt sommarjobb för unga. - Foto: Janerik Henriksson/AP/Scanpix
På arbetsförmedlingens "platsbanken" finns det fler sommarjobb i år än 2011.
3 av 3
På arbetsförmedlingens "platsbanken" finns det fler sommarjobb i år än 2011. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix

Glädjebeskedet: Fler sommarjobb i år än förra året

De som söker sommarjobb jagar inte förgäves. För trots stigande arbetslöshet finns det fler sommarjobb i år än det fanns förra året.


Så letar du efter sommarjobb

Det finns fler än ett bra sätt att söka jobb. Det mest effektiva är en kombination av några olika metoder som samverkar.

Testa att attackera på flera fronter samtidigt så ökar du dina chanser att lyckas. Använd Arbetsförmedlingen, kolla platsannonser, kontakta arbetsgivare direkt. Berätta för - familj, kompisar, grannar, skolkamrater och chattkompisar - att du söker sommarjobb.

Källa: Arbetsförmedlingen

Hög ungdomsarbetslöshet och hård konkurrens skrämmer många. Men enligt Arbetsförmedlingen finns det i år fler sommarjobb att söka än förra året.

- Arbetsgivarna har varit på hugget i år. Redan i december började det rulla in sommarjobb på Platsbanken, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, till Nyheter24.

Många skaffar sommarjobb redan i januari men trots att vi är inne i mars månad är det fortfarande inte på långa vägar för sent att söka sommarjobb. Enligt Gustavsson läggs det upp nya sommarjobb på Platsbanken varje dag. Främst är det undersköterskejobb och jobb inom omsorgen som läggs upp, men det finns flera andra alternativ av välja mellan. 

-  Det finns flera olika sorters jobb på Platsbanken. Gröna Lund brukar lägga ut alla sina sommarjobb på Platsbanken. Även flera turistparker och djurparker, säger Gustavsson.

Förutom Platsbanken finns det flera andra sätt att söka sommarjobb. Många får sina uppdrag genom att gå runt till olika caféer, butiker eller hålla utkik efter lappar i trappuppgången.

- Generellt ger det bättre förutsättningar att få ett sommarjobb om man söker själv. Merparten av alla som får jobb hittar det via personliga kontakter. Som en lapp i trapphuset eller på det lokala cafét, säger Håkan Gustavsson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.