Polisen som försökte förmå en asylsökande att ha sex med honon för att få stanna har sparkats.
1 av 4
Polisen som försökte förmå en asylsökande att ha sex med honon för att få stanna har sparkats. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Carl Bildt ägnar sig åt diplomati som inte är tyst. Det är glädjande.
2 av 4
Carl Bildt ägnar sig åt diplomati som inte är tyst. Det är glädjande. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Partiledardebatt - inne.
3 av 4
Partiledardebatt - inne. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
H&M lyckas alltid få oss att prata om dem. Nu har de gjort brunbränna till top of our mind.
4 av 4
H&M lyckas alltid få oss att prata om dem. Nu har de gjort brunbränna till top of our mind.

Veckans inne- och utelista

VECKA 19: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 19:

INNE

1. Barack Obama

Vad som känns som en självklarhet är i själva verket ganska radikalt och när Barack Obama gick ut och sa att han vill att homosexuella ska få gifta sig på precis samma premisser som heterosexuella tog han onekligen en risk. Han kommer få höra detta åtskilligt och han riskerar att tappa väljare. Samtidigt kan han naturligtvis också vinna mycket på det. Hur det går återstår att se men den här veckan är han given på innelistan.

2. Brunbränna

Hennes & Mauritz har hittat ett nytt sätt att provocera in sina bikinikampanjer i samhällsdebatten. Redan 1993 blev företaget omdiskuterat när Anna Nicole Smith på utviksliknande bilder sålde in företagets underkläder. Diskussionen om Smiths "livsfarliga kurvor" och hur de fick trafikanter att tappa fokus på vägen var i full gång. Sedan dess har diskussionen ofta handlat om att modellerna varit för smala. Den här gången är de för bruna och cancerförbundet rasar. Brunbrännan är därmed i händelsernas centrum igen och H&M har lurat oss att bry oss lite för mycket igen.

3. Partiledardebatten

Det blev ju lite dynamik trots allt i söndags och det blev ju lite spännande. Även om debatten som sådan inte var någon superhöjdare var det ju hög tid att de där partiledarna drabbade samman i en riktig debatt. Det har faktiskt inte hänt sedan valet, och mycket har hänt sedan dess. Partiledardebatter är helt klart mer inne än uteblivna sådana.

4. Diplomati

Carl Bildt har knappast imponerat på oss genom sin tysta diplomati och förra veckan konstaterade utelistan om tyst diplomati att "den tycks inte särskilt effektiv, den viskande hukande tysta diplomatin, trots att Carl Bildt och andra håller fast vid den." Nu har Bildt uppenbarligen lyssnat på Nyheter24:s utelisteförfattare för plötsligt har han både träffat premiärminister Meles Zenawi och de två svenska journalisterna. Bra, Carl Bildt, att du ägnar dig åt diplomatin.

5. Polisavsked

Allt för ofta hör vi om poliser som gjort fel utan att det får tillräckliga konsekvenser. Vi har sett poliser göra grova överträdelser och komma undan med en varning och många har varit frustrerade över att ingen tycks ställas till svars. Men gränspolisen som krävde sex av en asylsökande för att hon skulle få stanna har nu slutligen sparkats. Det tycker vi känns på tiden, modernt och inne. 

UTE

1. Gyllene gryningen

Nazister får åtta procent i Grekland? Inte okej. Den ekonomiska kris som grekerna försatts och försatt sig i har lett till en desperation som gör det möjligt för ett nazistparti att ta sig in i parlamentet med god marginal. Det är fruktansvärt, naturligtvis.

2. Hockey-VM

Vansinnesdyra biljetter, glest på läktarna och allmänt oklart över huvud taget. Sverige går bra i turneringen och ett stort antal världsspelare är på plats men Hockey-VM i Sverige har hittills mest varit en flopp.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.