- Foto: Charles Rex Aborgast / Scanpix

Stress skadar hjärnan - permanent

Stressar du för mycket? Då kan det leda till depression, ångest och andra störningar i humöret - som påverkar hjärnan negativt på kort och lång sikt.


Stress:

Stress är en överlevnadsinstinkt.

Stress är kroppens sätt att reagera på inre eller yttre faktorer som vi tolkar som hotfulla.

När vi upplever fara mobiliseras en sympatisk del i vårat nervsystemet och vi blir förberedda för kamp eller flykt.

När vi stressar ökar pulsen, blodtrycket och andningen. Musklerna spänns och immunförsvaret aktiveras.

Stress kan hjälpa oss i situationer då vi måste prestera intensivt under en kort period.

Långvarig stress kan däremot leda till slitage i kroppens olika system.

Källa: stressakuten.nu

NEW HAVEN. Vi tar först de dåliga nyheterna: Om du stressar för mycket och för länge kan du bli deprimerad, drabbas av ångest eller till och med bli bipolär. Då skadas hjärnan även på lång sikt, bland annat genom att dess minnescenter försvagas.

Och så till de goda nyheterna: I och med att en ny forskningsrapport lyckats konstatera ovanstående har man även hittat en ny lösning på att behandla till exempel depression. Det handlar om genen neuritin. Genom att öka dess aktivitet kan man också motverka dessa beteendestörningar.

Det var detta Ronald Duman och andra forskare vid Yale hoppades ta reda på en i forskningsrapport som nu presenteras i tidskriften Science. De har testat på laboratorieråttor genom att utsätta dem för stress så att de drabbades av depression.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Finlands president: Tala mindre om krig

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.

Upphittade skelettdelar kom från en människa

Skelettdelar som hittades vid en camping i Strömstad i söndags kom från en människa, rapporterar Strömstads Tidning.

Färre abonnenter än väntat för Spotify

Strömningstjänsten Spotify redovisar en rörelsevinst på 168 miljoner euro för första kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 156 miljoner euro under motsvarande kvartal 2023.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.