Marcin de Kaminski tycker att det är ett naturligt steg men kan vara en väckarklocka eftersom många inte vet hur mycket data man lämnar efter sig på nätet.
1 av 3
Marcin de Kaminski tycker att det är ett naturligt steg men kan vara en väckarklocka eftersom många inte vet hur mycket data man lämnar efter sig på nätet. - Foto: Jonathan Fors
Snart kan du se var alla dina Facebookvänner befinner sig - och de se var du är.
2 av 3
Snart kan du se var alla dina Facebookvänner befinner sig - och de se var du är. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Ametist Azordegan skulle inte vilja att alla hennes vänner såg var hon befann sig hela tiden.
3 av 3
Ametist Azordegan skulle inte vilja att alla hennes vänner såg var hon befann sig hela tiden. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Facebook smyger in stalker-app - "Ett naturligt steg"

Snart kan vi bli än mer ihopkopplade när alla Facebookvänner kan se var andra befinner sig i realtid.


Liknande app skapade diskussion

Mobilappen Banjo App har redan introducerat samma funktion och lett till en liknande diskussion som Facebooks "stalker-app". Den plockar dock in geodata från Facebook, Twitter, LinkedIn och Foursquare. Det enda användaren gör aktivt är att ladda ned appen - sen kan alla som har den se var hen befinner sig.

INTERNET. Skulle du vilja kunna ta upp Facebook i telefonen i ett rum och se alla i rummets profiler? Eller veta var alla dina vänner befinner sig just nu? Det sociala mediet håller på att smyglansera en app i USA som kallats "stalker-appen" av flera bloggare som är oroliga över dess effekter, rapporterar CNN.

Nätforskaren Marcin de Kaminski, som också är doktorand i rättssociologi, är inte förvånad över utvecklingen.

– Det är ett rätt naturligt steg att koppla ihop människor på det här sättet, det är ju syftet med sociala medier. Det här är bara ett sätt att använda data som redan finns, säger han till Nyheter24.

"Slarviga med att ha koll på hur mycket vi lämnar efter oss"

Än så länge måste användaren göra ett aktivt val för att gå med i "Find Friends Nearby" som den kallas. Så länge det är så menar de Kaminski att det inte finns några större bekymmer, men att liknande appar ändå kan bli en väckarklocka.

– Vi är ganska slarviga med att ha koll på hur mycket uppgifter vi lämnar efter oss, säger han.

Radioprogramledaren Ametist Azordegan är väldigt aktiv i sociala medier och är en av de som har väldigt många Facebookvänner. På så sätt skulle flera tusen människor kunna veta exakt var hon befinner sig hela tiden om funktionen blev en del av facebooks standard.

Men själv är hon inte så oroad och tycker inte en app där hon skulle kunna se var alla befinner sig i sig skulle vara så intressant.

– Det är intressant vad de säger. Var de befinner sig fysiskt spelar ingen roll, säger hon till Nyheter24.

Är du på din vakt när det gäller såna här appar som kan visa var du är just nu?

– På min vakt vet jag inte men jag skulle nog inte vilja att alla skulle veta var jag var, nej.

Samtidigt har Facebook lyckats smyga in en annan funktion utan att användarna märkt det. Allas standard-mejladress som man själv fyllt i har bytts ut till en @facebook.com-adress. Varför de ändrar just nu är oklart men bakgrunden är att man 2010 försökte göra om och återlansera meddelandefunktionen. Den gången fungerade det dock inte som det var tänkt, skriver Business Insider.

Drog tillbaka stalker-appen snabbt

Efter kritiken mot den så kallade stalker-appen valde Facebook att dra tillbaka den lika snabbt som den smögs in.

– Det här var inte en formell release - det här var bara något som några tekniker testade, säger en talesperson till Wired.

/
App
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.