Veckans inne- och utelista

- 16/11/2012, 15:24
undefined
1 av 6

undefined

SCANPIX / Faksimil Expressen / Montage

Zlatan är Zlatan.
2 av 6

Zlatan är Zlatan.

Marcus Ericsson/Bildbyrån

Flera landslagsstjärnor kritiserade SD.
3 av 6

Flera landslagsstjärnor kritiserade SD.

Marcus Ericsson/Bildbyrån

Järnrörsbeväpnade SD:are.
4 av 6

Järnrörsbeväpnade SD:are.

Faksimil Expressen

Kent Ekeroth.
5 av 6

Kent Ekeroth.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Erik Almqvist.
6 av 6

Erik Almqvist.

Fredrik Persson / SCANPIX

VECKA 46: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla. Den här gången med ett självklart fokus.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 46:

INNE

1. Zlatan Ibrahimovic

Välkommen till Zverige, Zlatans hemland. I onsdags fick han svenskar att jubla och engelsmän att bli gröna av avund. Fyra mål (varav ett var det snyggaste någonsin?) av landslagets kanske mest mångkulturelle spelare kunde inte ha kommit mer lägligt. Nu är vi alla "zlatte-lovers".

2. Soran Ismail

Trots att han kanske var den mest nedringda mannen efter Erik Almqvist i veckan behöll han sitt lugn. Samma lugn som fick SD-männen att verka ännu otrevligare den där juninatten 2010. Om det är någon som skött sina kort rätt i veckan så är det Soran. När han till slut gav sin syn på händelserna var det klockrent.

3. Wernbloom, Ranegie och Hamad

Efter ett par dagar fyllda av avslöjanden om "babbar" och "lilla horan" var det uppfriskande att se svenska landslagsspelare ta ställning mot rasism och främlingsfientlighet. Sport och politik hör ihop, det är sen gammalt.

4. Anna Östrand

Personer som vågar säga emot när andra beter sig otrevligt kommer alltid att behövas. Att då 21-åriga Anna vågade ställa sig upp mot Almqvist, Ekeroth och Westling är värt en eloge.

5. Grävande journalistik

Den gångna veckan har visat att behovet av genomarbetad, djupgående och välplanerad journalistik fortfarande finns där. Kanske är "gräven" mer inne än någonsin.

UTE

1. Rasism och kvinnohat

Lika lite som någon ska behöva kallas "babbe" och "hora" ska någon behöva höra en politiker säga att ens hemland inte alls är ens hemland.

2. Järnrör och lögner

Det mest bisarra med hela SD-gate var kanske järnrören. Vi trodde de var borta efter A clockwork orange, men hade tydligen fel. Ungefär lika mycket fel som de flesta av SD-männens uttalanden denna vecka.