Lucia
Veckans inne- och utelista - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson / TT / Jessica Gow / TT

Veckans inne- och utelista

VECKA 50: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla. Den här gången med ett självklart fokus.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 50:

INNE

1. Pseudodebatter om jul

X får inte vara stjärngosse, Y får inte vara pepparkaksgubbe. Dockor klipps bort ur Kalle Anka. Flera av dessa, egentligen små, nyheter har lett till våldsamma debatter om vart samhället är på väg. Rasism som dagligen präglar människors liv har knappt nämnts i den diskussionen. För det är faktiskt få saker man inte får säga eller göra i det här landet. Svårare blir det när man är något annat än en vit, arbetande man. Varsågod, diskutera det i stället.

2. Ikea-apan

En extremt välklädd markattsapa på rymmen. Det är svårt att inte älska Darwin efter att ha sett bilderna på honom från Ikeavaruhuset och de gamla klippen från när han bodde hemma. Framför allt blev han en internet-sensation som lär leva kvar länge.

3. Musikhjälpen

År efter år skapar SR:s Musikhjälpen en härlig julstämning med sina insamlingar till olika insatser för världens barn. Men programmet är också ett sällskap för de som är ensamma så här inför årets största högtid. Ni har väl inte missat att Nyheter24 auktionerar ut signerade hockeypuckar?

4. Katter

I veckan utsåg vi Abigail till årets lussekatt men det är inte bara hon som är värd att fira nu när året lider mot sitt slut. Katter har på många sätt format internet anno 2012. Den enda årsbästalista du behöver är egentligen "The most important cats of 2012".

5. Google Maps

Nu slipper vi gå en kilometer fel, hamna i en kyrka i stället för på en restaurang eller fastna ute i den australiensiska vildmarken. Google Maps-appen är äntligen här - och det är hög tid att lägga applekartorna i någon obskyr mapp längst bort i din iPhone.

UTE

1. Avpixlat

För två veckor sedan la de ut ett klipp där en tjej våldtas. Nu skriver de "kolsvart lucia" om den 14-åriga flicka som fick äran att vara lucia i SVT. När till och med SD-företrädare, som normalt sett är de som länkar mest till rasistbloggen, går ut och tar avstånd - är det uppenbart att de få gränser som fanns har passerats.

2. Kissie

Det går inte så jättebra nu, Kissie. Först länkade hon till den antimuslimska tidningen "Dispatch international", nu tipsar hon om en sajt där man kan beställa hem narkotika. Det här är personen som era döttrar har som förebild, tänk på det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hizbollah: Har beskjutit israeliskt artilleri

Lastbil körde in i byggnad – flera skadade

Flera personer skadades svårt när en lastbil körde in i en myndighetsbyggnad i staden Brenham, väster om Houston, i Texas.

Östersund: Polisen rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, polis kontaktas gällande påverkad man utomhus", skriver polisen på sin hemsida.

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

1 timme sedan
Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som berör de allra flesta med trädgård eller tomt. Men få har koll på vad som gäller – och under våren har de nya bestämmelserna väckt frågor.

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

2 timmar sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

2 timmar sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.