Här är innelistan vecka 51.
1 av 6
Här är innelistan vecka 51.
Ardeshir Bibakabadi som vill öppna en gayvänlig moské i Göteborg finns med.
2 av 6
Ardeshir Bibakabadi som vill öppna en gayvänlig moské i Göteborg finns med.
Miss Universum-deltagaren Hanni Beroinus föräras en plats på listan.
3 av 6
Miss Universum-deltagaren Hanni Beroinus föräras en plats på listan.
Det gör även Facebookpolisen Scott.
4 av 6
Det gör även Facebookpolisen Scott.
Och 21 december...
5 av 6
Och 21 december...
Nordkoreas "store ledare" tar en plats.
6 av 6
Nordkoreas "store ledare" tar en plats.

Veckans inne- och utelista

VECKA 51: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 51:

INNE

1. Årslistor

Det är äntligen dags. 2012 går mot sitt slut, världen gick inte under (än) och nu återstår bara att summera året med alla listor man kan tänka sig. Till exempel årets vackraste fotbollsmål eller årets gulligaste djurnyheter eller årets största politiska skandaler eller årets mest sedda Youtubeklipp. Förlåt, det gick lite väl snabbt. Om du bara har tid att ta del av en årsresumé – titta här.

2. Scott Goodwin

Lagom till 21 december slog Facebookpolisen Scott Goodwin till igen. "Erkänn era brott nu – innan jorden går under", var budskapet och Goodwin lovade även en smakfull domedagsbuffé till de som erkände sina synder. Scotts humoristiska inlägg har gjort Växjö- och Alvestapolisens Facebooksida känd över hela Sverige med nästan 30 000 medlemmar. I en tid då människors förtroende för polisen minskar behöver vi sådana som dig, Scott.

3. Hanni Beroinus

22-åriga Hanni Beronius är något så unikt som en Miss Universum-deltagare som inte är en dålig förebild för unga tjejer. Förra veckan bestämde hon sig för att gå upp i vikt inför Miss Universum-finalen. Men i stället för hyllningar fick hon ta emot flera hånfulla kommentarer från branschen. Beroinus stod dock på sig och för det ska hon ha ett stort tack. "Jag vägrar ställa upp på att stötta dem om det så ska kosta mig min finalplats i Miss Universum".

4. Ardeshir Bibakabadi

En gayvänlig moské i Göteborg? Förslaget var på förhand dömt att bli hatat av rasister och religiösa fånar som inte har insett att kärleken alltid är störst. Ardeshir stod upp för dem som känner sig förtryckta och diskriminerade och efterlyste en fristad för hbt-personer där alla är välkomna oavsett religion eller sexualitet. Man kan beskriva Ardeshir med många fina ord, men den mest träffande beskrivningen är nog: Modig.

5. Kim Jong-un

Barack Obama blev inte utsedd till årets person av tidningen Time. I själva verket var det en helt annan ledare, i alla fall om man ska tro statliga nordkoreanska medier. Medan folket lider av svält kämpar Kim Jong-un febrilt med att försöka framstå som världens viktigaste människa. Han är visserligen inne och namnet på alla rubriker. Men det tragiska är att resten av världen gärna nappar på bilden av den knasige diktatorn – och glömmer bort de miljontals nordkoreaner som lider i hans skugga.

UTE

1. 21 december

Tusentals människor flydde till det serbiska berget Rtanj och ytterligare tusentals tog skydd vid ett franskt berg i Pyrenéerna. Det är alltid bra att ha ett visst mått av självbevarelsedrift, men nu är faran över (tror vi). Kom ut ur era hålor – nu fortsätter vi med det här som kallas livet och slutar feltolka de stackars indianernas kalender.

2. USA:s vapenlobby

Vapendebatten i USA efter skolmassakern i Newton har varit både uppretad och stor. Men medan förnuftiga människor insåg att det inte är hållbart att ha vapen i så gott som varenda hem, kom vapenlobbyn med det ena parodiska förslaget efter det andra. Att lobbyn skulle agera bromskloss var väntat – att de skulle föreslå beväpnade lärare var chockerande. Tankebanan "Vi måste stoppa skolskjutningarna, låt oss beväpna fler människor – särskilt de som jobbar nära barn" förtjänar alltid en plats på utelistan. Samtidigt köper amerikanerna fler vapen än någonsin.

/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!