Vilka är inne? Vilka är ute?
1 av 6
Vilka är inne? Vilka är ute? - Foto: SCANPIX / Faksimil
Bilder ur den politiska kristallkulan 2013.
2 av 6
Bilder ur den politiska kristallkulan 2013. - Foto: SCANPIX / Montage
Piratpartiets Amelia Andersdotter får beröm för sitt arbete mot Acta-avtalet.
3 av 6
Piratpartiets Amelia Andersdotter får beröm för sitt arbete mot Acta-avtalet. - Foto: Pressbild
Kevin-Prince Boatengs vägran att spela vidare uppmärksammas stort bland hans kollegor.
4 av 6
Kevin-Prince Boatengs vägran att spela vidare uppmärksammas stort bland hans kollegor. - Foto: Ap/SCANPIX
SD-politikern Annika Rydh vill begränsa muslimers barnafödande.
5 av 6
SD-politikern Annika Rydh vill begränsa muslimers barnafödande. - Foto: SCANPIX
Psy och hans Gangnam style får lov att vara ute nu.
6 av 6
Psy och hans Gangnam style får lov att vara ute nu. - Foto: Ap / Scanpix

Veckans inne- och utelista

VECKA 1: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla. Den här gången med ett självklart fokus.


Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 1:

INNE

1. 2013

Nytt år, nya möjligheter. Känslan som infinner sig varje gång man lagt ett år bakom sig är egentligen fantastisk. Nu har vi alla sammanfattat förra året och kan gå vidare. Ingen vet vad som ska hända i år, även om många ger sig på att spekulera. Kanske är det 2013 den stora världsfreden sköljer över oss? Låt oss hoppas.

2. Mästerkatten

Flashbacktråden "4 år som political soldier - upplevelser, konsekvenser och reflektioner i efterhand" är den bästa läsning vi fått ta del av på länge. Den förre sverigedemokraten "Mästerkattens" berättelse är viktigt och behöver läsas av många andra nätkrigare. En osund kultur och ett sektbeteende (som inte bara finns i "sverigevänliga" led) måste uppmärksammas.

3. Amelia Andersdotter

Den unga, pålästa och knivskarpa piratpartisten blev välförtjänt utsedd till 2012 års femte viktigaste nätaktivist i världen av sajten Daily Dot. Den 25-åriga EU-parlamentarikern var en av personerna som såg till att EU till slut la ned planerna på Acta-avtalet. Förmodligen ser vi Andersdotter i ett bredare sammanhang inom kort.

4. Kevin Prince Boateng

Man kanske inte ska ge rasister på läktarna för mycket makt. Men Milans ghananske stjärna gjorde helt rätt när han satte hårt mot hårt mot rasismen i en träningsmatch. Fler fotbollsspelare, inte bara de som själva drabbas, måste ta tydlig ställning i stället för att bara hålla upp ett rött kort en gång om året.

5. Dubstepsmontage

På nätet finns det både dåliga spel och dålig musik. Men ibland blir två minus ett plus. Att göra spelmontage från succéer som "Farming Simulator 2013" med dunkande dubstep är den bästa dåliga idén på länge. Och retar säkert upp de som gör liknande videoklipp seriöst.

UTE

1. Annika Rydh

I slutet av 2011 sa hon gång på gång att man borde få säga "neger" och "negress". Nu har hon gång på gång sagt att hon vill att muslimer ska föda färre barn. Trots Sverigedemokraternas nolltolerans får hon fortsätta sprida sina förvirrade och nedlåtande tankar.

2. 2012

Ett år är till ända och vi vinkar glatt hej då till 2012. Gangnam style, hoppas vi aldrig ses igen!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.