Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensksuccé på Oscarsgalan i natt

- 25/02/2013, 07:52 -
Malik Bendjelloul (t h) med sin producent Simon Chinn.
1 av 5

Malik Bendjelloul (t h) med sin producent Simon Chinn.

Ap

"Oh boy!" utbrast Bendjelloul på scen.
2 av 5

"Oh boy!" utbrast Bendjelloul på scen.

AP

Efter sitt korta tacktal gick Bendjelloul ödmjukt av scen för att ge plats åt sin producent Simon Chinn.
3 av 5

Efter sitt korta tacktal gick Bendjelloul ödmjukt av scen för att ge plats åt sin producent Simon Chinn.

Ap

Per Hallberg och Karen Bakers Landers vann för bästa ljudmixning i "Skyfall".
4 av 5

Per Hallberg och Karen Bakers Landers vann för bästa ljudmixning i "Skyfall".

AP

Samma pris fick även Paul N.J. Ottosson för "Zero dark thirty" efter ett mycket ovanligt oavgjort juryresultat.
5 av 5

Samma pris fick även Paul N.J. Ottosson för "Zero dark thirty" efter ett mycket ovanligt oavgjort juryresultat.

AP

Det blev som väntat Malik Bendjellouls "Searching for Sugar Man" som drog hem Oscarn för bästa dokumentär. Men två andra svenskar fick också gå upp och hålla tacktal i natt.

– Jag tänkte på att sätta fötterna rätt så att jag inte skulle snubbla eller ramla ner från scenen, sa Malik Bendjelloul till TT Spektra efter vinsten.

Det var tur, för till skillnad från Jennifer Lawrence klarade han att gå upp på scen utan att ramla. Väl där uppe utbrast regissören "Oh boy!" innan han tackade bland annat SVT och Svenska filminstitutet – och huvudrollsinnehavaren.

– Rodriguez är en av de bästa sångarna i världen, sade svensken.

Dokumentären, "Searching for Sugar Man", handlar om två sydafrikaners jakt på den amerikanske artisten Rodriguez som var enorm i deras land men bortglömd i USA.

Första sedan Bergman

Den var storfavorit inför Oscarsgalan och oddset var så lågt som 1,01, vilket innebär att den som satsade 100 kronor på svenskbidraget gick en ynka krona plus.

Benjdellouls triumf var den första tunga svenska Oscarn sedan Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" blev bästa utländska film 1984.

Två till

Men svensksuccén var inte slut med Malik Bendjelloul. För endast den sjätte gången i galans 85-åriga historia delade nämligen två olika nominerade bidrag – båda svenska – på ett pris.

Det handlade om bästa ljud och mottagarna var Per Hallberg för "Skyfall" och Paul N.J. Ottosson för "Zero dark thirty".

Alla tre svenskar fick beröm för sina tacktal av Kanal 9-kommentatorerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

I övrigt blev galans stora vinnare "Argo" (bästa film)och "Berättelsen om Pi"-regissören Ang Lee som skrällvann före "Lincolns" Steven Spielberg.

Inga skandaler – men en del tveksamma skämt

Själva galan får anses som en av de mer slätstrukna tillställningarna i eventets historia. Varken tacktalare eller presentatörer stack ut och det var egentligen bara tre saker som väckte någorlunda uppmärksamhet:

1) Det sista och tyngsta priset, bästa film, presenterades av presidenthustrun Michelle Obama direkt från Vita huset. I vanlig ordning hyllades hennes outfit i media – men iranska statliga nyhetsbyrån Fars gillade den inte

Twitter älskade dock The First Ladys oväntade framträdande.

(Bangs = lugg).

   

2) Jennifer Lawrence, som vann bästa kvinnliga huvudroll för "Du gör mig galen", hade inte koll på klänningen på väg upp mot tacktalet – och snubblade. 

Stjärnskottet räddade dock situationen snyggt: "Ni ger mig bara en stående ovation för att ni tycker synd om mig för att jag ramlade".

3) Värden Seth MacFarlane drog förstås några politiskt inkorrekta skämt á la "Family guy". Först jämförde han den misshandlade slavinnan Broomhilda i "Django unchained" med Rihanna och Chris Brown.

Sedan gav sig MacFarlane på nationalhjälten Abraham Lincoln. Efter att ha berömt skådespelarna som gestaltat presidenten, bland annat årets vinnare Daniel Day-Lewis, droppade han punchlinen:

"Men den skådespelare som verkligen lyckades komma in i Lincolns hjärna var John Wilkes Booth".

Annat smågodis från natten: