Kvinnomisshandelns ansikte

En misshandlad kvinnas dokumentation av sitt liv under ett år- eller en sminkad modell som fejkar allt? Ja, åsikterna går starkt isär om videon "One photo a day in the worst year of my life" som har gjort viral succé.


Stor uppmärksamhet

Videon har fått stor spridning på internet. I skrivande stund har Youtube-filmen visats 4 622 437 gånger och fått 7 164 kommentarer sedan den lades upp 18 mars. 

På en statusuppdatering på Facebook har videon delats 16 194 gånger, fått 82 174 likes och 8 561 kommentarer i skrivande stund. 

Videon börjar med foton på en ung, vacker och till synes självsäker kvinna. Ju längre in i videon vi kommer, desto mindre blir hennes leende på läpparna och sorgen i ögonen lyser igenom. Små blåmärken byts ut mot blåtiror, spruckna läppar, strypmärken runt halsen och öppna sår i ansiktet. 

På den sista och avslutande bilden syns kvinnan med en lapp där det står "Hjälp mig. Jag vet inte om jag överlever tills i morgon.". 

Delade åsikter

Det är en hjärtskärande video som nu har blivit ifrågasatt runt om på internet. På sajten Reddit diskuteras det att filmen i själva verket skulle vara ett "public service announcement" och att det handlar om välmålat smink och inte riktiga slagmärken. 

Även i kommentatorfältet under videon är åsikterna delade. Någon menar att ingen som blir misshandlad på detta sättet skulle lägga ut bilder på sig själv, en annan skriver att kvinnan bara bör lämna sin man. 

Oavsett vad som stämmer, så är de flesta överens om att det är ämnet bakom som är det viktiga, inte sanningshalten bakom videon. 

Se videon här (varning för starka bilder)


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Civil olydnad gör inte bolag med hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.

Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar inledningsvis. Vid öppning är OMXS-index ned 0,4 procent.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

1 timme sedan
Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.