Vad har fått oss att skämmas?
Vad har fått oss att skämmas? - Foto: Faksimil / Montage

Nazistkakor, Ronaldo och Botshop – här är veckans facepalm

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 47:


Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Nazistkakor?

"Ta en kaka till". Så presenterade Svenska Dagbladet sitt tips på bakverk inför julen. Men de finska "julstjärnorna" var mycket likt något helt annat. Hakkors.

Visst ser det lite ut som hakkors, och visst är det ganska roligt. Men – är det verkligen något för public service-kanalen SVT att uppmärksamma i ett seriöst nyhetsinslag?

Samtidigt skrattar våra finska grannar gott åt att en klassisk finsk julbakelse blivit en "nazistkaka" med hela svenska folket. Det gör de nog rätt i – den här gången i alla fall.

Jag tar i alla fall hellre en nazistkaka till än att ge en kaka till en nazist.

2. Pepsis unkna Ronaldohån

I Sverige brukar vi vara mycket snabba med att fördöma hets mot olika folkgrupper eller att ställa grupper mot varandra. Men när det kommer till fotboll och landslaget verkar alla medel vara tillåtna.

När Sverige skulle möta Portugal i returmötet i VM-playoffen la Pepsis Facebooksida upp flera bilder på en docka föreställandes portugisernas storstjärna Cristiano Ronaldo. Dockan var fullproppad med nålar, hade huvudet krossat och var fastbunden på ett järnvägsspår.

De olika hånen mellan nationella medier och företag i samband med fotboll har länge varit pinsamma. Men här klevs det över både en och två gränser.

Acceptera att Ronaldo är en av världens bästa spelare i stället. Inte blev det bättre när Pepsis "ursäkt" kom. De beklagade att folk tagit illa upp, men såg inget fel med agerandet.

"Vi på Pepsi har aldrig för avsikt att referera till sport och tävlingsanda på ett negativt sätt. Vi beklagar därför att så många människor tagit illa upp av våra uppdateringar; de har med omedelbar verkan tagits bort. Vi vill med detta framföra våra ursäkter till alla inblandade", skrev dem på sin sida.

Hur kan en bild på en Ronaldodocka fastbunden på ett järnvägsspår inte referera till sport på ett negativt sätt?

1. SL:s bötesbutik

I början av veckan presenterade alla stockholmares favoriter SL en ny satsning. Vad ska företaget lägga pengarna de får in som böter? Nu kan man rösta om det på en slags "butik" online som fått namnet botshop.nu.

Till att börja med: namnet. Om ni ursäktar uttrycket så är det urbota dumt. Man läser "bot" som något som finns i en Basshunterlåt, inte en böteslapp. Dessutom finns sajt efter sajt världen över som redan använder "Bot shop" eller "The Bot shop" som namn. SL-sajten är inte ens toppresultat på Google.

Sedan har vi då själva omröstningen. Trots att det borde vara nya pendeltåg, bussar och tunnelbanor som besökarna tycker behövs mest råkar de billigaste åtgärderna som av en händelse ligga i topp. Klart att 21 000 personer vill ha nya busskurer i stället för nya pendeltåg, eller?

Det som dock är värst av allt är följande. SL har tagit hjälp av reklambyrån DDB för att bygga en sajt så att man kan spendera plankares bötesbelopp. Men kampanjen i sig uppges ha kostat 1,7 miljoner kronor. Eller 21 nya busskurer, om man så vill.

Vad är det bäst att lägga pengarna på? Föga förvånande har kampanjen endast lett till en betydligt mer kreativ och rolig sajt från antagonisterna i Planka.nu: hoppshop.nu.

SL
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.