Söndag 23 Jan
Stockholm

Veckans facepalm! - Adlibris, "frackning" och dålig tajming

Veckans facepalm
1 av 4
Vad har fått oss att skämmas?. Foto: Faksimil / Montage
Veckans facepalm
2 av 4
"Frackning". Foto: Faksimil SVT
Veckans facepalm
3 av 4
Antisemitism – nu på Adlibris. Foto: Faksimil Adlibris
Veckans facepalm
4 av 4
Expressens otajmade annons. Foto: Faksimil Twitter

Varje vecka upptäcks nya saker som får en att vilja begrava ansiktet djupt ner i handflatan. Här är tre orsaker till en facepalm vecka 49:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Veckans facepalm

Varje fredag listar Nyheter24 tre händelser, personer, företeelser eller diskussioner som fått oss att vilja begrava ansiktet i skämskudden. Har du tips på pinsamheter? Mejla viktor.adolfsson@nyheter24.se.

3. Live it...

När "Fast and furious"-stjärnan Paul Walker tragiskt omkom i en bilkrasch sörjde fansen världen över. Efter händelsen spreds övervakningsklipp som fångat bilolyckan på bild.

En av alla tidningar som rapporterade om filmen var svenska Expressen. Och de fick känna på hur det kan bli när tajmingen mellan nyhet och annons är som allra sämst. För innan klippet som visade de otäcka bilderna skulle dra igång visades nämligen en reklamfilm från företaget Liveit.se, som säljer så kallade upplevelser. En film på en glad man som kör bil väldigt, väldigt fort.

Aj, aj, aj.

2. Frackning

Inför sändningen av Nobelfesten på tisdagen har Sveriges Television slagit på stort. Man marknadsför festen med en till synes påkostad film där de olika programledarna dansar och hoppar runt – klädda i frack.

"Frackning", kallas det i klippet. Och hela den minutslånga filmen verkar gå ut på att göra "ungdomar" intresserade av Nobelfirandet. Detta poängteras bland annat med att "frackning" blivit stort över hela "Spambook".

Återigen SVT, om ni ska sikta på att locka unga tittare – låt inte samma gamla gäng stå bakom produktionen.

Dessutom, "frackning" ligger farligt nära "fracking" i uttalet – och det är något helt annat. Nämligen ett internationellt mycket hårt kritiserat sätt att utvinna fossila bränslen.

1. Adlibris och Sion Vises protokoll

"Få dokument har haft sa stort inflytande på 1900-talet anda ar det inte många idag som har läst det. Det har avfärdats som ett falsarium sedan andra världskriget. Men stämmer det verkligen? Det finns även skrämmande likheter med Illuminaternas framtidsvisioner, varför ett extra avsnitt har lagts till om dem. Nu finns Sions Vises protokoll i nytryck på svenska igen för första gången sedan 1934".

Så beskrev onlinebokhandeln Adlibris "Sion Vises protokoll" – boken som av nazister och andra antisemiter påstås vara en judisk plan över världsherravälde. Redan 1921 konstaterades det att den är falsk – ändå sprids dess lögner vidare i bland annat högerextrema kretsar.

Efter en mindre Twitterstorm la Adlibris till att beskrivningen av boken är förlagets egen. Några problem med att tillhandahålla antisemitisk propaganda åt allmänheten har dock företaget inte. Det visade sig senare att varken Bokus eller Bokia heller har några problem med det.

Det är ingen konspiratorisk Dan Brown-roman vi pratar om nu, utan ett "dokument" som lett till hets mot och mord på judar världen över.

Kommentera
Kopiera länk
Dela