Före detta SD-poltikern Mrutyuanjai Mishra lämnar partiet.
1 av 2
Före detta SD-poltikern Mrutyuanjai Mishra lämnar partiet. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, har idag skrivit på sin Facebook om rutinerna kring när en person lämnar en organisation.
2 av 2
Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, har idag skrivit på sin Facebook om rutinerna kring när en person lämnar en organisation.

SD-politiker hoppar av: "Har begått ett fruktansvärt misstag"

Mrutyuanjai Mishra f.d. (SD) ersättare i kulturnämnden i Malmö.
Nu lämnar han partiet omgående.


SVERIGE. För två år sedan engagerade sig Mrutyuanjai Mishra i partiet Sverigedemokraterna, men han skriver själv att hans bekantskap med främlingsfientliga partier började för omkring sex år sedan. Då utsågs han att sitta i styrelsen för Tryckfrihetssällskapet i Danmark, en organisation som kämpar för yttrandefrihet. 

Mishra har också skrivit återkommande krönikor på den rasistiska bloggen Avpixlat.  

"Ett fruktansvärt misstag"

Nu skriver den för detta SD-poltikern på Sydsvenskan att han lämnar partiet. Han ser sitt engagemang på Avpixlat och i partiet som "ett fruktansvärt misstag" och beskriver sig själv som naiv. Mrutyuanjai Mishra skriver att han känner sig utnyttjad, både av partiet och av Tryckfrihetssällskapet. 

"Min invandrarbakgrund har använts för att rättfärdiga hat och rasism och för att försvara trångsynt nationalism. (...) Jag trodde att Sverigedemokraterna ville arbeta för integration, men nu förstår jag att det handlar om assimilation – att människor ska glömma sina rötter."

"Partiets mål: utvisa folk som mig"

Mishra skildrar bemötandet från Sverigedemokraterna som trevligt och vänligt när han blivit inbjuden till sammanhang med partiet. Men han skriver också att partiets mål är att "bli av med och utvisa folk som mig". Han menar att partiet i grund och botten förnekar rasismens existens. 

"Rasism är ett problem, och ett växande problem, i hela Europa. Och detta måste uppmärksammas. (..) Vi får inte glömma att miljoner människor i Europa har blivit dödade i nationalismens namn de senaste hundra åren."

Vill varna andra

I texten kan man också läsa hur den före detta politikern skildrar insidan av Sverigedemokraterna som ett parti där bara unga män får plats, och varken kvinnor eller demokratiska principer får plats. 

Mrutyuanjai Mishra vill varna andra som han beskriver kan "vara lika naiva som jag". 

Han avslutar de sista styckena i texten på Sydsvenskan med meningen: 

"Jag är ledsen för att Sverigedemokraterna, som bjöd in mig att gå med i partiet, troligen gjorde det med intentionen att bli mer rumsrena." 

Nyheter24 har sökt Sverigedemokraterna i Malmö men inte fått svar. 

Bylund facebookade om "muppens inre kamp"

Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, skrev idag på sin Facebook om rutinerna kring att någon lämnar en organisation. Bland punkterna finns följande: 

"Personen förstår att han/hon har en annan syn på sin egen storhet än vad andra har och blir mycket förvånad. 

Personen värjer sig mot den otänkbara insikten att han/hon kanske inte är gud ändå (utan snarare tämligen värdelös) genom att förklara att det är andra det är fel på. Denna muppens inre kamp mot sanningen kan ske på flera sätta, ofta genom att personen i fråga (...) spär på eller upprepar mediala myter om organisationen." 


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!