Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"En drink är bästa botemedlet mot bakfylla"

Skulle en återställare ha hjälp den här mannen?

Skulle en återställare ha hjälp den här mannen?

TT/Stella Pictures-montage

Nyheter | 27/08/2014 21:17

Allt du tidigare trott om bakfylla kan vara fel, enligt en kontroversiell teori.

Mineralvatten, vätskeersättning, salt mat och vila brukar vanligtvis rekommenderas för bakfulla människor. 

Att ta en återställare är inget som varken Alkoholrådgivningen, Systembolaget eller vi på Nyheter24 rekommenderar, men enligt Adam Rogers är det precis vad alla bakfulla stackare bör göra. 

"Alkohol motverkar bakfylla"

I sin bok "Proof: the Science of Booze" argumenterar Rogers för att alkohol motverkar bakfylla, skriver The Independent. 

Att bakfylla är ett symptom på dehydrering har länge setts som ett etablerat faktum, men Rogers har en alternativ förklaring. 

– Det finns en teori som menar att bakfylla egentligen är ett symptom på att man fått i sig väldigt små mänger metanol. Idén är alltså att bakfylla bygger på metanolförgiftning, och tar du då en drink så kommer etanolet den innehåller tränga bort metanolet, säger han.

Med andra ord så menar han att du bäst botar din bakfylla genom mer öl, vin, sprit eller cider.

Bara en hypotes

Rogers är emellertid väldigt noga med att poängtera att teorin är hypotetisk, och att det ännu inte finns några bevis för den. Att använda sig av metoden ökar dessutom risken för alkoholism, säger han. 

Halterna av metanol är i de flesta drycker väldigt liten. Stödet för teorin kan dock vara att etanol används för patienter med metanolförgiftning, skriver The Independent

Riskabelt

Att dricka för att bota sin bakfylla är riskabelt och ökar risken för leverskador och alkoholism. Och även om den här teorin skulle visa sig stämma så är det viktigt att komma ihåg en sak: Det bästa sättet för att undvika bakfylla är att inte dricka alls.