På redaktionell plats får SvP komma till tals.
1 av 2
På redaktionell plats får SvP komma till tals. - Foto: Johanna Linder
Partiet får oemotsagda komma ut med sina budskap.
2 av 2
Partiet får oemotsagda komma ut med sina budskap. - Foto: Johanna Linder

Landstingets tidning gav plats åt nazister

I tidningen Landstingsnytt tillåts nazistiska Svenskarnas parti nå ut med sina åsikter utan kommentarer till eller beskrivningar av partiets åsikter.


Svenskarnas parti

I slutet av augusti kunde Nyheter24 avslöja att Lokaltidningen Dalslänningen plockat in en annons från SvP, och även gett partiet redaktionellt utrymme i en enkät. 

Tidningen backade och menade att de borde tydliggjort partiets åsikter bättre. 

SvP, som härstammar från organisationen Nationalsocialistisk front, vill värna om "västerländska genetiska arvet", som de anser vara det högsta. 

De använder nazistiska begrepp såsom "livsrum" och personer i partitoppen har bland annat ifrågasatt förintelsen.

JÖNKÖPING. Landstingets tidning, Landstingsnytt, i Jönköping, går i senaste numret igenom partiernas politik för landstinget, med fokus på vården. 

På redaktionell plats tillåts nazistiska Svenskarnas parti förklara hur de ser på vården. Under rubriken "De kandiderar också" får SvP stå oemotsagda och ingenstans nämns det vad partiet har för värderingar.

"Rymdes inom yttrandefriheten"

Publiceringen har mötts av kritik i sociala medier och i Sveriges Radio kommenterar Christina Jörhall, ansvarig utgivare för tidningen.

– Landstingsnytt följde samma princip som vi gjorde förra året, alltså att låta alla komma till tals. Vi bedömde att presentationen rymdes inom yttrandefriheten, säger hon.

Ber om ursäkt

I texten skriver Svenskarnas parti bland annat att "ingen gratis vård till illegala flyktingar ska godkännas på bekostnad av svenska skattebetalare" och att all personal som är anställda av landstinget ska tala flytande svenska. 

– I efterhand kan vi konstatera att vi kunde valt att hantera de här nya partierna på ett helt annat sätt och bara nämnt dem vid namn. Vi ber verkligen om ursäkt för om publiceringen upplevs som diskriminerande eller kränkande. Det var inte vår avsikt. Landstingsnytt är en information som ska gå ut i samhället och tar inte alls politiskt ställning, säger  Christina Jörhall till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi har gjort fel och vi är ledsna för det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.